Den nå 16 år gamle jenta satte fyr på en barnevernsinstitusjon på Hjelset og en institusjon i Årølia før hun gjorde det samme i Alta. Hun erkjente forholdene da saka var oppe for Romsdal tingrett, og nå er jenta dømt til tre års fengsel. To av de tre årene ble gjort betinget.

Jenta har allerede sittet 251 dager i varetekt, slik at den ubetingete delen av fengselsdommen snart er ferdigsonet.

Rettssaka ble gjennomført mens jenta var i fengsel i Bergen, og saka ble streamet til et rettslokale i Molde.

– Dommen er ikke overraskende, den ligger på et nivå vi hadde ventet, sier jentas forsvarer Astrid Bolstad til Rbnett.

Det meste av dommen, to av tre år, er gjort betinget, det synes jeg er veldig bra. Det tyder på at retten har hørt på en del av mine argumenter, og har lagt vekt på barneperspektivet i saka. Det er jeg fornøyd med, sier Bolstad.

– Hva sier jenta sjøl om dommen?

– Hun har ikke lest dommen, men fått overbrakt hovedpunktene muntlig, og sier at dommen er grei. Men hun sier at hun skulle ønske at hun slapp ut av fengsel før, sier Bolstad.

Advokaten sier også at det er for tidlig å ta stilling til en eventuell anke.

Tilregnelig

Retten finner det utvilsomt at tiltalte ved fire anledninger har tent på så det har oppstått brann, og mener dette skjedde forsettlig. Retten mener også at jenta var klar over at menneskeliv lett kunne gått tapt, sjøl om hun forklarte at hun ikke ønsket at noen skulle bli skadd. Retten tviler ikke på jentas tilregnelighet på handlingstidspunktene.

Straffutmåling

Retten mente at straffen i utgangspunkter bør settes til fengsel i fire år, men fant at tiltaltes lave alder imidlertid må få atskillig betydning for straffutmålingen. Tiltalte var bare 15 år og 5 måneder da det første forholdet i tiltalebeslutningen ble begått.

Retten finner at tiltalte ut fra sin helsesituasjon ikke er egnet for ungdomsstraff. Det eneste alternativet retten står igjen med i forhold til straffereaksjon er dermed ubetinget fengsel.

Oppfølgingsbehov

– Dette framstår også som den beste straffen for henne, skriver retten, og viser til at det har kommet klart fram at tiltalte har behov for svært tett oppfølging for å fungere best mulig.

Retten er også kritisk til Aleris’ opplegg.

– Det kan også synes som om det opplegget Aleris tilbød tiltalte på flere området ikke godt nok ivaretok hennes særskilte omsorgsbehov. Fylkesmannen i Møre og Romsdal har hatt tilsyn etter brannene ved institusjonene konkludert med at Aleris Region Nordvest ikke ga tiltalte et forsvarlig omsorgstilbud i perioden de hadde ansvaret for henne fra mars 2015 til 2016, heter det i dommen.

50 involvert

Retten poengterer at det var stor omskiftning av personale, og at det var så mange som 50 medarbeidere involvert i arbeidet med tiltalte – mens avtalen var en personalgruppe på seks medarbeidere.

– Med tanke på tiltaltes tilstand og behov i omsorgssituasjonen, framstår dette etter rettens mening som uheldig, skriver dommer Eli Brusdal.

Det vises også til at Aleris ikke hadde sikret personale med tilstrekkelig faglig kompetanse, og heller ikke i tilstrekkelig grad samarbeidet med andre hjelpeinstanser for å sikre at tiltaltes interesser ble ivaretatt.

God utvikling i fengselet

– Tiltalte har hatt en god utvikling i ungdomsfengselet, og fungerer i dag betydelig bedre enn hun gjorde da hun kom dit. Det kan synes som om fengselet både har faglig ekspertise og ressurser til å følge tiltalte opp på en god måte.

Retten bemerker at det er svært viktig at barnevernstjenesten sammen med andre hjelpeinstanser, i god tid før hun blir løslatt, har klart et opplegg for tiltalte som kan ivareta hennes store omsorgsbehov, heter det i dommen.