– Vi kikket på langtidsvarselet, og så at det var ingen grunn til å holde seg heime, sier Vegard Rød Villa. Sammen med kamerat Eirik Stenersen satt de kursen sørover torsdag formiddag, med båten på henger.

–Så langt vi klarer

– Vi kjører til Lillehammer, og så sjøsetter vi båten der og begynner å seile eller ro, sier Rød Villa.

Han håper at de skal kunne seile mest mulig, men er det vindstille eller motvind, må guttene ta åra fatt for å komme seg av gårde.

De har ikke et konkret mål i enden av Mjøsa, men håper de kan komme seg ned mot Minnesund, en distanse på om lag 50 nautiske mil, eller rundt regnet 100 kilometer.

– Vi har tre dager til disposisjon, vi må avslutte søndag, da ser vi hvor langt vi har kommet. Ambisjonen på denne turen er å kose oss, og ikke minst få storørret på fiskekroken, forklarer Rød Villa.

Erfarne seilere

Sist guttene seilet sammen, krysset de Atlanteren. Denne gangen er det en mindre strabasiøs ekspedisjon, og en langt mindre båt. Men båten har en spesiell historie.

– Vi skal seile og ro en Tresfjord-færing, som oldefaren min bygde en gang mellom 1950 og 1970 tror jeg. Den er omtrent 14 fot, og jeg håper vi skal få seile mest mulig. Båten har jeg brukt utallige timer på Romsdalsfjorden, så jeg vet at den funker, sier Rød Villa.

Han synes det er ekstra artig å seile med en båt som er bygd av noen i familien.

– Hvorfor Mjøsa?

– Det er veldig greit å legge opp start og slutt ved Mjøsa. Det er lett å sette seg mål. Og så var det værmeldingene da, sier Rød Villa.

Torsdag ettermiddag ankom kameratene Lillehammer, hvor de satte båten på sjøen. Eirik Stenersen gjør klar til å sette båten på vatnet. Foto: Privat