Dette er to av forslagene fellesnemnda i Eide / Fræna får til behandling 13. juni, fem dager etter at Stortinget (8. juni) gjorde sitt sammenslåingsvedtak og «interims» kan sløyfes i navnet.

På et vis er dette et lite «Eidsvoll»-møte, der grunnleggende retningslinjer legges for nykommunen som skal tre i funksjon 1. januar 2020. Dette gjelder navn, antall kommunestyreplasser, hvem som skal sitte i fellesnemnda og fellesnemndas mandat.

Arbeidsgruppa for nytt navn og kommunevåpen leverer en fyldig saksgjennomgang om navneprosessen, som 31. mai endte med et forslag om å kalle kommunen «Hustadvik».

Gjenkjennelig

Arbeidsgruppa legger hovedvekt på at navnet skal være geografisk gjenkjennelig på nasjonalt nivå. Det skal skapes en ny kommune med et nytt navn.

Det framheves at den nye kommunen har tradisjoner i primærnæringer. I et område med bergverk, landbruk og kystnæringer ser et flertallet av innbyggerne seg sjøl som kystfolk. Navnet vil være en viktig merkevare for historiske, nåtidige og framtidige næringsaktører, påpekes det.

Ubestemt form

I innstillinga argumenteres det med at navnet bør skrives i ubestemt form, ut fra at de fleste kommunenavn og stedsnavn i Norge som slutter på «vik» ikke har a-ending. Eksempel: Larvik, Svelvik, Ulvik (kommunenavn) og Ulsteinvik, Rørvik mfl. Det finnes noen navn som slutter på «vika», som Sandvika og Buvika.

Den ubestemte formen, Hustadvik, skiller også navnet fra havstykket utenfor.

Spørsmål om skriveform er sendt til Språkrådet, men svaret foreligger ikke i skrivende stund.

Arbeidsgruppa for nærdemokrati foreslår at det nye kommunestyret skal bestå av 37 representanter i første valgperioden (2019 – 2023). Deretter skal det vurderes å redusere antallet representanter på nytt til andre valgperiode.

I kommuneloven § 7 nr. 2 er det et minimumskrav for kommuner med innbyggertall mellom 10.000 og 50.000 at det skal være 27 medlemmer i kommunestyret.

Fellesnemnda

Av intensjonsavtalen mellom Eide og Fræna kommuner framgår det at fellesnemnda skal bestå av 18 personer; 9 fra hver av kommunene. Det skal velges personlige varamedlemmer. Det ble ved oppnevnelsen av interimsfellesnemnda bestemt at varamedlemmer skulle velges etter forholdstall i Fræna og etter partitilhørighet i Eide. Dette foreslås videreført når fellesnemnda nå oppnevnes.

Eide kommune får leder og Fræna kommune får nestleder i fellesnemnda. Også dette prinsippet foreslås videreført.

Foreslått mannskap

Kommunestyret i Fræna vil behandle en sak om oppnevnelse av et nytt medlem i fellesnemnda. Derfor kan det bli endringer blant medlemmene oppnevnt fra Fræna kommune.

Interimsfellesnemnda har følgende medlemmer: Egil Strand, Eide (H), leder; Eli Sildnes, Eide (H); Terje Lyngstad, Eide (H); Elise Fiske, Fræna (H); Birgit Dyrhaug, Eide (Sp); Odd Arne Halaas, Eide (Sp); Tove Henøen, Fræna (Sp), nestleder; Trond Malmedal, Fræna (Sp); Kjell Arne Iversen, Fræna (Sp); Rune Strand, Eide (Ap); Kari Nergård, Eide (Ap); Jarle Ugelstad Klavenes, Eide (Ap); Jan Arve Dyrnes, Fræna (Ap); Sofie Elisabeth H Brekken, Fræna (Ap); Ragnvald Olav Eide, Eide (V); Annhild Viken Sunde, Fræna (V); Kjell Lode, Fræna (KrF); Sten Jensen (Frp).