Torsdag kveld kunngjorde president Donald Trump at han vil trekke USA fra klimaavtalen. USA vil sammen med Syria og Nicaragua bli eneste landene som ikke er med på den globale og omfattende klimaavtalen som ble underskrevet i Paris for to år siden.

Reaksjonene fra omverdenen er mange og sterke. På lederplassen ga vi støtte til avtalen. Vi er enige med kritikerne som nå mener at USA rømmer fra ansvaret. Vi er heller ikke imponert av hvordan Donald Trump har håndtert denne saka, og hvordan han argumenterer for sin avgjørelse.

Tidligere president Barack Obama viser til at avtalen skal beskytte den verden som vi overlater til våre barn. Trump mener at han som amerikansk president må sette landets interesser først. Beslutningen viser at Trump forsøker å sette sine egne valgløfter foran internasjonalt samarbeid.

Sjøl om USA er en stormakt vil dette få konsekvenser. Han legger seg ut med store deler av verdenssamfunnet, samt en rekke store amerikanske selskap. Flere store selskap, med base i USA, viser nå sin misnøye over presidentens avgjørelse. Dette viser at avgjørelsen også kan skape problem for Trump i heimlandet.

Det er knyttet spenning til hvordan andre land nå vil forholde seg til avtalen. Statsminister Erna Solberg er blant de stats- lederne som har vært svært tydelig. Hun sier Norge i likhet med EU vil fortsette klimaarbeidet med uforminsket kraft. I løpet av de siste par vårene har man sett at flere stor nasjoner har blitt mer innadvendt.

Det er en utvikling som gir grunn til bekymring for framtida. Miljøsaken avhenger av at man kommer fram til gode internasjonale avtaler, og at man i fortsettelsen forholder seg til dem. Derfor mener vi at president Trump sin avgjørelse er uansvarlig. Det store problemet er at avgjørelsen også rammer mange andre.