Gjemnes: Det var 19. mai at Romsdals Budstikke skrev saka som har opprørt både politikere og involverte. Saka handler om Eivind Hoem, som ønsker å ta med seg familien på fire og flytte heim til Nylenda, en bratt beliggende gard i den lille grenda Hoem ved Flemma. Sånt skjer ikke hver dag. Familien på fire er i dag bosatt i Julsundet og planen om å flytte til Hoem og fradele tomt til faren støttes av et enstemmig Gjemnes formannskap. Men fylkesmannen sier nei til fradeling. Det beskrives av Gjemnes-ordfører Knut Sjømæling (Sp) som et maktovergrep og en overkjøring av det lokale sjølstyret. Nå løftes saka til Stortinget.

Spør statsråden

– Vi har tatt opp saka med stortingsrepresentant Jenny Klinge som vil ta den videre med statsråden gjennom et skriftlig spørsmål, sier Einar Gagnat, leder i Nesset Senterparti. Sammen med Geir Inge Lien, Sps andrekandidat til Stortinget, har han reagert sterkt på saka.

– Målet vårt er å finne ut om det er regelverket som er til hinder for at det blir brukt positivt skjønn der det er fornuftig å tillate fradeling – eller om problemet ligger i selve bruken av skjønn fra fylkesmannen sin side, sier Gagnat.

– Men Senterpartiet er vel for et sterkt jordvern?

– Vi er for et sterkt jordvern, ja. Men vi mener også at det må brukes skjønn. Det er positivt med ny bosetting i bygdene. Hvis ikke sønnen i denne saka får flytte heim, risikerer man i stedet gjengroing av hele garden på sikt. Han og familien er et klassisk eksempel på noen som kunne tenke seg å bo slik, men som stanger mot et voldsomt byråkrati, sier Lien. Han mener fylkesmannen i Møre og Romsdal tolker regelverket like strengt som de gjør i tettbygde strøk rundt Oslofjorden. Slik synes han ikke det skal være.

– Vi trenger folk i Bygde-Norge. Og det er mer enn nok plass her, mener han. De to Sp-erne er opptatt av at man heller enn å stikke kjepper i hjulene, må legge til rette for at ungdom kan flytte heim.

– Det er ikke heimflytting av unge som vil drive gard som truer jordvernet. Da må vi heller se på hvor vi legger industri og veger. Det er ikke spredt bosetting som er problemet, sier Lien. Han er svært kritisk til fylkesmannens håndtering av saka.

– Vi opplever fylkesmannen som veldig rigid, sier Lien.

– En gjenganger

En årsak til at de to engasjerer seg i saka er at de opplever at den slett ikke er enestående. At dette er et gjentakende problem i Bygde-Norge.

– Saka er en gjenganger. Vi ser det særlig i små kommuner der det ikke er kommunale boligfelt og reguleringsplaner. Nå ønsker vi å løfte saka opp som en prinsipiell sak, sier Gagnat. Han og Lien ønsker å løfte saka som prinsipiell sak.

Økonomi

Det som gjør det ekstra viktig å ta saka opp mener de er følgende:

– Da Frps Sylvi Listhaug var landbruksminister i 2013 fjernet hun tilskuddet til drift i bratt og vanskelig terreng for beiting med storfe. Og når Frps Jon Georg Dale er landbruksminister blir man nektet å bygge hus på tilsvarende områder, med jordvern som ett av argumentene. Det henger ikke i hop, sier Lien.

Fikk nei: Bonde Erling Hoem (65) drømmer om å få bygge seg en kårbolig i en ytterkant av gardsbruket på Hoem i Gjemnes. Dette for at sønnen Eivind (31) skal overta garden og flytte heim igjen sammen med kona Maria og sønnene Heine og Jone. Foto: Eirik Heen Foto: Eirik Heen