En tur i Moldemarka en søndags ettermiddag er ingen fremmed aktivitet for innbyggerne i Molde. Men tok du turen til Øverlandsvatnet søndag, ble du møtt med fargerike ballonger langs turløypa. Disse viste vegen til Damvokterhytta, hvor vernepleier- og sjukepleierstudentene fra Høgskolen i Molde arrangerte fiolstafetten 2017.

Ønsker mer forskning

– ALS er en forferdelig og uhelbredelig sjukdom det vites relativt lite om, derfor ønsket vi å være med å øke fokus rundt sjukdommen, forteller Andreas Hagerup Mostervik, sjukepleierstudent og medarrangør.

Gjennom å samle inn penger til støttegruppa, håper studentene å kunne bidra til mer forskning på sjukdommen, som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og den motoriske delen av hjernebarken. Sjukdommen øker jevnt, og per dags dato finnes det ingen medisiner som kan stanse utviklingen.

Givende opplevelse

Rundt 60 personer deltok under årets fiolstafett, både i turløypa og på stafettlag. Høgskolen i Moldes nyansatte rektor, Steinar Kristoffersen, stilte like gjerne på et enmannslag, og fullførte nesten hele løypa, før han måtte løpe videre i et møte. Engasjementet var stort blant de frammøtte, som var i alle aldre. Akkurat slik arrangørene ønsket.

– Dette er et arrangement for alle. Vi hadde lyst til å skape en dag hvor familier, barn, voksne, ungdommer og eldre kunne være ute i naturen og i fysisk aktivitet, forteller medarrangør Monica Wuttudal.

For studentene har det vært givende å være med på å skape noe andre får glede av.

– Det er flott å kunne samle inn penger til ALS-forskning. Samtidig viser vi at studenter kan skape noe mer enn eksamensresultater.

Føre tradisjonen videre

– Vi opplevde også stor velvilje fra lokalsamfunnet. Alle sponsorer er lokale, og Kiwi Bergmo har sponset all maten vi serverer i dag, forteller Mostervik.

De håper på å inspirere kommende studenter til å fortsette tradisjonen, og at fiolstafetten kan bli et årlig arrangement til inntekt for et viktig formål.

Folk i alle aldre deltok på Fiolstafetten 2017, akkurat slik arrangørene hadde håpet på. Foto: Pernille Huseby
Bjørn er sjelden å se i Moldemarka, men søndag dukket han opp. Han ble raskt barnas store helt. Foto: Pernille Huseby
Både folk og dyr hadde tatt turen til Øverlandsvannet for å delta på årets fiolstafett. Oppe ved damvokterhytta ble det servert grillmat, kaker og brus. Foto: Pernille Huseby