Bønder aksjonerer flere steder i Romsdal

Protesterer mot tilbudet i landbruksoppgjøret.
Nyheter

Flere traktorer inntok Åndalsnes sentrum torsdag formiddag. Der holdt Raumas største melkebonde, Endre Stener, appell på torget.

– Antallet melkebruk i Rauma kommune har gått ned fra 113 i år 2000 til bare 46 i 2016. Antallet gårdsbruk i drift i 1996 var 322 mens det i 2016 bare var 164. Staten ville ikke gi det løftet som er nødvendig for å bevare et aktivt landbruk og matproduksjon i distriktene, sier Endre Stener, leder for Rauma Bondelag og styremedlem Iver Marius Kleiva.


Sinte bønder varsler aksjoner 

Bondeorganisasjonene varsler aksjoner landet rundt, men møtes selv med anklager fra Frp om politisk spill. Nå vil SV sende hele jordbruksoppgjøret i retur.


Også på Rema Fuglset i Molde var det aksjon. Lokale bønder hengte opp plakat og satte klistrelapper på norske matvarer med teksten «La oss lage maten din». Dette er en samkjørt landsomfattende aksjon fra Norges Bondelag som har besøkt butikker over hele landet.


Bøndene håper Stortinget kommer med mer penger

Stor avstand førte til brudd i jordbruksforhandlingene. Nå håper bondeorganisasjonene at Stortinget bidrar med mer penger. 


– Ved å velge norsk mat når du handler, får du mer på kjøpet. Med regjeringens politikk kan vi miste mangfoldet av gårder over hele landet og det vil bli mindre mat på norske ressurser, sier Bondelagsleder Lars Petter Bartnes.