Bønder protesterer

Rauma bondelag aksjonerer torsdag i protest.

Torsdag 18. Mai kl 12.00 vil bønder i Rauma aksjonere i Åndalsnes sentrum, opplyser Rauma bondelag i en pressemelding.

Bøndene varsler at det blir traktorer, opptreden og appeller på torget.

– Antallet melkebruk i Rauma kommune har gått ned fra 113 i år 2000 til bare 46 i 2016. Antallet gårdsbruk i drift i 1996 var 322 mens det i 2016 bare var 164. Staten ville ikke gi det løftet som er nødvendig for å bevare et aktivt landbruk og matproduksjon i distriktene, skriver Endre Stener, leder for Rauma Bondelag og styremedlem Iver Marius Kleiva.

I en pressemelding fra Møre og Romsdal Bonde- og Småbrukarlag, skriver fylkesleder Stein Brubæk at regjeringen trosser Stortinget i jordbruksforhandlingene:

«Et samlet Storting vedtok et nytt inntektsmål for landbruket i St.meld 11, vedtatt bare for et par uker siden: «For å sikre rekruttering, og å løfte inntektsmuligheten i næringen, mener komiteen at inntektsmålet skal være å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper i samfunnet.» Med Jordbrukets krav ville det ta 12 år for at landbruket skulle ta igjen andre grupper i samfunnet. Det kaller jeg moderat!

Regjeringen derimot vil bruke prosenter for å beregne økningen. Da vil Stortingets mål om å tette inntektsgapet aldri bli oppfylt. Selv med en høy prosentsats på en lav inntekt vil man aldri oppnå dette. Landbrukets organisasjoner kan ikke godta en avtale som ikke følger opp det vi opplever være Stortingets klare føringer. Å bryte forhandlingene med Regjeringen var derfor nødvendig.

Igjen opplever vi at Regjeringen ikke respekterer Stortinget. Det begynner bli en vane at Stortinget instruerer og korrigerer Regjeringen som trassig forsøker seg på omkamp gang på gang.

Landbruket forventer at Stortinget følger opp sitt vedtak fra St.meld. 11 og presiserer hva de mener med at inntektsgapet skal tettes», skriver Stein Brubæk i pressemeldingen sendt ut onsdag kveld.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Nyheter

Ho er Sandøys nye rådmann

Revisor frå Brattvåg busett i Molde vert ny rådmann i Sandøy kommune.

Jubilant med opptur

Partnerplast feirer 25 år – adm. dir. Tom Samulesen har reist 1.200.000 km til og fra jobb disse årene.

Bøter og beslag

Mange tatt i lokale fartskontroller lørdag.

Dirket opp bil - hjalp innelåst smårolling

Molde brannvesen ute på uvanlig oppdrag.

Rykka ut med brannbåten

Alarmert av mye røyk fra Bolsøya.

Ho er Sandøys nye rådmann

Revisor frå Brattvåg busett i Molde vert ny rådmann i Sandøy kommune.

Jubilant med opptur

Partnerplast feirer 25 år – adm. dir. Tom Samulesen har reist 1.200.000 km til og fra jobb disse årene.