På årets LO-kongress takker LO-leder Gerd Kristiansen for seg etter å ha ledet Norges største arbeidstakerorganisasjon de siste fire åra. Ny LO-leder velges av kongressen torsdag 11. mai. Det blir Hans Christian Gabrielsen. I forbindelse med Gerd Kristiansens avgang har LO-lederens lønnsvilkår tiltrukket seg interesse. Kristiansen tjener mer enn statsministeren, når LO-lederens honorar for å sitte i Amedias styre regnes med.

Å sitte som leder i en medlemsorganisasjon med 910.000 medlemmer, krever sin kvinne eller mann. LO har en viktig funksjon med å ivareta arbeidstakernes arbeidsvilkår, lønnsvilkår og bidra til å sikre trygge arbeidsplasser. Uten LO vil ikke trepartssamarbeidet mellom arbeidsgiverne, arbeidstakerne og staten kunne fungert. I likhet med andre toppledere skal lønna til LO-lederen avspeile både ansvaret og arbeidsmengden. LO-lederen må være på alerten dagen lang, året rundt. Etter vår mening er det lett å forsvare at LO-lederen skal ha lønn på nivå med det politiske lederskapet.

Det som kan være vanskeligere å forsvare, er etterlønnsordningen LO-lederen får. Slik vi har forstått det, får Gerd Kristiansen beholde millionlønna i tre år framover. LO-sjefen er ikke ansatt i en stor bedrift der styret kan disponere overskuddet slik det vil. LO-sjefen er tillitsvalgt. LO har gjentatte ganger hamret løs på «uansvarlige ledere» som bevilger seg millionlønninger på bekostning av vanlige lønnsmottakere som må vise moderasjon. Når LO har som ett av hovedkravene foran årets lønnsoppgjør å få til en rettferdig fordeling av lønn og annen inntekt og motvirke lavlønn, er det ikke til å unngå at LO-lederens etterlønn blir diskusjonstema i matpausen blant LO-medlemmer på golvet. Det handler ikke om at LO skal behandle ledere dårlig når de går ut av funksjoner, det handler om at det må være samsvar mellom kravet om måtehold LO retter mot andre ledere og gavepakken LO gir sine egne når de slutter.