For første gang er det opprettet en nordisk matpris som skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen har fått navnet Embla. Det skriver Norges Bondelag i en pressemelding torsdag.

– Står for kvalitet

Under matfestivalen Copenhagen Cooking 23.-24. august skal en jury kåre en nordisk vinner i sju ulike kategorier. Nå har en norsk jury valgt ut hvilke sju produkter som skal representere Norge – blant dem er saltet fra Gossen:

1. Årets mathåndverker: Tingvoll ost

2. Årets råvareprodusent: Fjellgris fra Valdres, Stølsvidda

3. Årets matgründer: North Sea Salt Works

4. Årets mat til barn og unge: Geitmyra matkultursenter (Oslo)

5. Årets matformidler: Matmagasinet NORD

6. Årets matdestinasjon: Røros ved Rørosmat Ba og Destinasjon Røros

7. Årets mat til mange: Hurtigruten

Vinnersjanser

Det er seks nordiske landbruksorganisasjoner som står bak den nye matprisen.

Siden 14. mars i år har man kunnet nominere kandidater i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene, i tillegg til Ålandsøyene. Juryarbeidet er nå avsluttet, og i Norge ble det nominert 38 kandidater fordelt på sju kategorier. Samlet kom det inn 185 nominasjoner fordelt på de ulike nordiske deltakerne.

– Jeg tror flere av de norske kandidatene har reelle muligheter til å vinne i København, sier jurymedlem og kokk Even Ramsvik i kokkekollektivet Lava.

– Dette er et resultat vi kan være stolte av. Flere utpeker seg som naturlige kandidater innen sitt fagfelt og er til inspirasjon for andre, sier han.

Skal hylle det nordiske kjøkkenet

I pressemeldingen fra Norges Bondelag heter det at matprisen Embla er etablert for å hylle det ypperste i det nordiske kjøkkenet.

«Prisen ble etablert for å styrke den nordiske matidentiteten- og kultur, og samtidig øke interessen for nordisk mat utenfor Norden», heter det i meldingen.