– Det er ikke mange som vet at jeg egentlig heter Paul Gunnar, sier drosjeeier Pelle Olsen i Molde. I dag lørdag fyller han 70 og  leverer inn løyvet.

Pelle Olsen, eller Paul Gunnar Olsen som det står i passet, er en legende i drosjekretser i Molde. Han har kjørt og kjørt og kjørt og kjørt i 50 år. Men han virker overhodet ikke utkjørt. Likevel slakker han på gassen og pensjonerer seg nå. Nærmere bestemt i dag.

Litt sånn heia Norge

– Nå skal du høre noe rart. I Norge er det slik at straks du fyller 70, så får du ikke lenger ha drosjeløyve. Men du kan få lov til å kjøre taxi til du er 75, bare det er en bil som tilhører noen andre. Det henger ikke på greip. Litt sånn «heia Norge». Men samtidig er det på tide å levere inn «T 138» nå. Det er en måned igjen til jeg har kjørt taxi i 50 år, så jeg synes jeg har gjort mitt i bransjen, sier Pelle.

Han har vært selvstendig drosjeeier siden 1980. Før det kjørte han for andre. Dagens jubilant begynte å kjøre taxi i Molde i 1967. Men han begynte i bransjen lenge før det.

– Faktisk siden sommeren 1961. Først som ferievikar på sentralbordet til drosjesentralen. Til slutt fikk jeg fast jobb der, men etterhvert ble det mer fristende å kjøre taxi sjøl.

– Hvordan har den siste uka bak taxirattet vært?

– Det har vært ei helt vanlig uke. Jeg har kjørt mine skift som jeg alltid har gjort. Jeg trodde det kom til å bli vemodig, men foreløpig føles det ikke slik, sier Pelle Olsen.

– Hva er det beste med yrket, hva kommer du til å savne?

– Det beste med yrket er at jeg slipper å sitte på et kontor i dag etter dag og se inn i den samme veggen. Før du vet ordet av det er du på veg til Trondheim, Ålesund eller Åndalsnes. Det er stor variasjon, man får sett utrolig mange steder, og ikke minst møter man ekstremt mye kjekke folk. Det sosiale aspektet vil jeg nok savne etter hvert.

– Og hva kommer du ikke til å savne?

– Å stå opp klokka 04.30. Jeg er på jobb klokka 05 tre dager i uka, det er i tidligste laget.

– Ellers har jeg ikke en så innmari spennende livshistorie, skratter Pelle.

– Det eneste jeg har gjort utenom å kjøre taxi, er to uker med brødkjøring for Kneippen sommeren 1965!

Bilene hans har rullet flere millioner kilometer. Pelle Olsen kjører nå Mercedes nummer 20 på rad! Et stjerneklart bilvalg.

– Far min valgte Mercedes, og jeg har aldri hatt noen grunn til å skifte merke. Det finnes ikke bedre drosjebil enn Mercedes, vet du. Den du sitter i nå har rullet 359.000 kilometer. Det er ingenting for en Merc.

– Hva skal du gjøre nå som du blir pensjonist?

– Jeg får finne meg en hobby, og så skal jeg prøve å bevege meg mer enn jeg har gjort til nå. Det skal ikke mye til, ler Pelle Olsen.

– Dessuten skal du ikke se bort fra at jeg tar ett og annet drosjeskiftet etter hvert!