«Artichoke from Hustadvika» står nå på menyen til Restaurant Kontrast i Oslo, et spisested med stjerne i restaurantbibelen Guide Michelin. Jordskokkene er dyrket av Odd Bjørn Solberg.

Nylig sendte han sin femte leveranse til restauranten. Han opplever at stadig flere får sansen for jordskokk, som han dyrker på eiendommen sin på Hustad.

Odd Bjørn Solberg leverer både til private og restauranter, og det var ekstra stas da avtalen med den første restauranten med Michelin-stjerne var på plass.

Direkte leveranse

– Jeg leverer ferske varer rett til restauranten. På Kontrast blir den brukt til forrett, men ellers kan den brukes på mange ulike måter. Den siste sendingen tok jeg opp i påska. Nå går sesongen mot slutten. Man kan høste jordskokk fra slutten av oktober til slutten av april, forteller Odd Bjørn Solberg til Romsdals Budstikke.

Jordskokken (Jerusalem artichoke på engelsk) er en såkalt kortdagsplante. Den blir opp til et par meter høg og blomstrer om høsten. Det er knollene som brukes. De tåler godt frost og kan høstes gjennom hele vinteren.

Småskala

– Jeg dyrker jordskokk i småskala i god moldjord, men den trives også i mer steinete jord med ugras. Det er en veldig hardfør plante, hver knoll jeg setter gir fem knoller under høsting, forteller Ole Bjørn Solberg, som er levende interessert i småskalaproduksjon og økologisk jordbruk.

I godt selskap

Nå har restaurantgjestene i Maridalsveien anledning til å prøve delikatessen fra Hustad, som får egen omtale i menyen. VGs anmelder Erik Fosnes Hansen har besøkt restauranten og gitt den terningkast seks som en av topprestaurantene i Oslo. Jordskokken fra Hustad er for øvrig ikke det eneste på menyen fra vårt område. Her finner vi også Kraftkar fra Tingvoll, verdens beste ost.