Hvor langt kan du strekke deg, Jonas?

Før påske kom to politiske meningsmålinger som begge ga Senterpartiet grunn til å juble. Det har nærmest blitt en vane for partileder Trygve Slagsvold Vedum å kommentere framgangsmålinger de siste månedene, og på VGs måling som ble publisert onsdag, kunne Vedum konstatere at partiet hans også er foran Fremskrittspartiet. Det begynner å bli noen år siden sist dette skjedde.

Senterpartiet er en del av det rødgrønne samarbeidet. Da denne fargekombinasjonen sist regjerte, var det et svakt Senterparti som i utgangspunktet hadde lite å stille opp mot store Arbeiderpartiet. Likevel fikk de gjennom flere hjertesaker. Når partiet nå nærmer seg 15 prosent av stemmene, mens Arbeiderpartiet synker ned til 30, får Slagsvold Vedum og hans partifeller mye bedre kort på hånda når politikken for et rødgrønt alternativ skal meisles ut.

Motstand mot kommunereformen, motstand mot at lokalsjukehus skal legges ned og motstand mot sentralisering er gode valgkampsaker for Senterpartiet – og trøblete for Arbeiderpartiet. Ap ønsker å bytte ut Erna Solberg med Jonas Gahr Støre i statsministerstolen og vil trolig strekke seg langt for å få det til.

Spørsmålet er hvor langt Arbeiderpartiet vil strekke seg for å få regjeringsmakt. Senterpartiet er nemlig også mot politireformen og langtidsplanen for Forsvaret. Og hva med EØS? Etter Brexit har Senterpartiet fått mer ammunisjon til kampen om å få Norge ut av alle EU-system.

På mange av disse områdene står Senterpartiet for et klart mindretall i det norske folk. Hvor lett blir det for Jonas Gahr Støre med en statsminister i magen å stå imot det som garantert vil bli et kraftig press fra et Senterparti som rir på en medgangsbølge? Og aller først: Hvordan vil Arbeiderpartiet komme ut av en valgkamp der det er Senterpartiet – og ikke Ap – som fort kan bli valgkampmotstanderen som Høyre, Frp, Venstre og KrF vil konsentrere seg om?