Sokneprest i Midsund, Stein Barlaup, slutter som prest til sommeren. Det var NRK som først meldte dette – og at årsaka er Kirkemøtets vedtak om likekjønnet vigsel. Til Romsdals Budstikke sier Barlaup at årsaka er todelt.

– Alderen min er sånn at skal jeg gjøre noe annet her i livet enn å være prest i Midsund, så er dette et naturlig tidspunkt å skifte beite. Alle våre barn er ferdige med ungdomsskole og skal begynne på skole på fastlandet, forteller han.

Barlaup har vært prest i Midsund i 24 år.

– I strid med Bibelen

– Den er i strid med Jesu og apostlenes ord om ekteskapet, i strid med kirkas tolkning av Bibelen i 2000 år, og i strid med nesten samtlige andre kirkesamfunn i verden. Da blir det vanskelig for meg å bli stående, sier Barlaup.

Han var en av 264 prester som skrev under et opprop mot likekjønnet vigsel da saka skulle behandles på Kirkemøtet.

– Muligheten som gis til å reservere seg mot å vie likekjønnede, er ikke det rommet stort nok?

Føler seg ikke presset ut

Barlaup sier han har brukt litt tid på å komme fram til beslutningen.

– Det er ikke med lett hjerte at noen slutter i prestetjenesten, understreker han.

Begynner som lærer

Han har fått seg ny jobb i Molde – som lærer.

– Nå flytter vi til fastlandet og jeg begynner som lærer ved Molde friskole på Bjørset. Det gleder jeg meg til – det ser veldig spennende ut. Det ligger mange undervisningsoppgaver med det å være prest i ei lita menighet, men det skal bli spennende å få jobbe i team og gjøre dette på heltid.

Respekterer valget

Leder i menighetsrådet i Midsund, Daniel Sjøvik, sier han ble orientert om Barlaups avgjørelse for litt siden og at han respekterer valget som er tatt.

– Jeg har forståelse for at han ønsker å fratre som prest og gjøre noe annet, sier Sjøvik.

Han har bare gode ord å si om presten, som han også kjenner godt.

– Opp til den enkelte

Leder i Møre bispedømmeråd, Ann-Kristin Sørvik, har denne kommentaren til at Midsund-prest Stein Barlaup nå velger å slutte:

– Å slutte i jobben er noe som er opp til den enkelte. Jeg ønsker ikke å kommentere dette noe mer enn at det er et valg han har tatt. Det er sjølsagt synd at folk slutter, men vi må respektere det, sier Sørvik.

– Har du fått signal om at også andre prester vurdere å slutte i kirka med samme begrunnelse som Barlaup?