Eide: I sitt svar til stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) uttaler statsråd Linda C. Hofstad Helleland (H):

Ser på loven

«Kulturdepartementet har nå igangsatt et arbeid med gjennomgang av stedsnavnloven med sikte på at en kommunes vedtak i navnesaker skal tillegges større vekt, herunder hvor den endelige kompetansen til å fastsette stedsnavn skal ligge.»

Har forståelse

Kulturminister Hofstad Helleland legger til at hun har forståelse for at det kan vekke engasjement lokalt at skrivemåten av bygdenavnet fastsettes av sentrale myndigheter.

Bakgrunn

Om bakgrunnen uttaler ministeren: «Saken gjelder skrivemåten av det som i mange hundreår har vært navnet på bygda. Det ble fastsatt en skrivemåte i 2002 (Vasskord), og i 2008 ble det åpnet for å vurdere saken på nytt. I 2014 fastsatte klagenemnda for stedsnavnsaker skrivemåten Vasskor.»

Ikke kjent med formelle feil

I saker som dette er det Statens kartverk som har vedtaksrett. Statens navnekonsulenter gir tilråding, og sakene blir sendt på lokal høring. Det er vanlig klageadgang etter forvaltningsloven, og dersom Kartverket ikke gjør om vedtaket, blir saken avgjort av en uavhengig klagenemnd, slik som i denne saken.

– Jeg er ikke kjent med at det er gjort formelle feil fra Kartverket eller stedsnavnskonsulentene i denne saken, uttaler Hofstad Helleland.

Klagevedtak endelig

Hun påpeker at klagenemndas vedtak i en klagesak er endelig og kan ikke påklages. Dette er i samsvar med allmenne forvaltningsrettslige regler. Domstolene kan prøve om vedtakene i nemnda er lovlige. Det må i så fall reises sivil sak om at et vedtak i nemnda er ugyldig.

Om bakgrunnen for den valgte skrivemåten viser hun til vedtak i klagenemnda for stedsnavnsaker av 7.11. 2014, som er vedlagt svaret.

Går videre

Lokalpolitiker Kolbjørn Gaustad (Sp) i Eide sier til Romsdals Budstikke at han vil gå videre med navnesaka fordi det er gjort en saksbehandlingsfeil.

– I møtereferatet fra klagenemnda er det klart for alle at klagenemnda har lansert et nytt navn, noe som ligger utenfor klagenemndas mandat og er følgelig ulovlig. Det neste steg i saka vil bli å kreve dokumentasjon for saksbehandlingen i Statens kartverk.

«Ugyldig vedtak»: Kolbjørn Gaustad (Sp) hevder at det er begått saksbehandlingsfeil i klagenemnda for stedsnavnsaker. Foto: Oddbjørn Harnes