En spørreundersøkelse Sentio har gjennomført for nettstedet KSU247 viser at folk på Nordmøre er djupt splittet i spørsmålet om framtidig regiontilhørighet.

678 personer er spurt om hvilken region de ønsker å tilhøre med følgende svaralternativ:

- "Søke tilhørighet til det nye Trøndelag"

- "Forbli eget fylke som idag, minus Rindal og muligens Halsa"

- "Hele Møre og Romsdal bør søke sammen med annen region"

- "Vet ikke"

De fleste spurte valgte ett av de to første svaralternativene.

Her sier flest ja til Trøndelag:

Kristiansund 56 %

Aure 74 %

Rindal 64 %

Halsa 44 %

Smøla 42 %

Totalt ønsker 41 prosent av de spurte dette alternativet når alle kommunene ses under ett.

Disse sier klarest at de vil bli i Møre og Romsdal:

Eide 92 %

Averøy 73 %

Gjemnes 72 %

Tingvoll 79 %

Også i Sunndal og Surnadal mener flertallet at de vil få det best ved fortsatt å tilhøre Møre og Romsdal med henholdsvis 58 og 57 prosent av de spurte. Surnadal er den eneste av de seks kommunene som vil utrede overgang til Trøndelag der det ikke er flertall for å søke nordover.

Store forskjeller

Seniorkonsulent Arve Østgaard i Sentio Research mener det er oppsiktsvekkende at 41 prosent ønsker å bytte fylke, da spørsmålet om regiontilhørighet ikke har opptatt folk i like stor grad i undersøkelser i andre deler av landet.

Han peker også på klare forskjeller i svarene fra de ulike kommunene.

– Kristiansund og Aure har signifikant flere som vil til Trøndelag enn de andre kommunene på Nordmøre, sier Østgaard til KSU 24/7. I kommunene Eide, Averøy, Gjemnes og Tingvoll er det motsatt, der er det signifikant flere som vil forbli i Møre og Romsdal enn i de andre kommunene, sier han til nettstedet som har bestilt undersøkelsen.

Flere menn enn kvinner som ønsker å skifte regionen, viser undersøkelsen.

- Sensasjonelt

En av dem som har kommentert undersøkelsen er næringslivsleder Knut S. Olsen i Kristiansund som tidligere har ivret for Trøndelag.

– Sensasjonelt at det er så mange som vil til Trøndelag så tidlig i utredningsprosessen, sier Knut S. Olsen. Jeg merker meg spesielt at 56 prosent av kristiansunderne ønsker seg nordover, dette bør få noen fylkespolitikere til å våkne, sier han til KSU247.