Helsetilsynet har åpnet tilsynssak mot en mann i Romsdal som mistenkes for å ha operert med yrkestittelen psykolog og behandlet pasienter, uten å ha nødvendig godkjenning.

Det var i november i fjor at Fylkesmannen i Møre og Romsdal ble varslet om at en person hadde opptrådt som psykolog uten angivelig å ha hatt de nødvendige formelle faglige kvalifikasjoner til å kunne opptre som psykolog.

Praktisert i flere år?

Etter det Fylkesmannen fikk varsel om, skal personen ha drevet som psykolog over et betydelig tidsrom. Det betyr flere år.

Etter det Fylkesmannen ble varslet om, skal personen ha drevet klinisk pasientarbeid, altså drevet med behandling av pasienter. Den kliniske behandlinga av pasienter skal ha skjedd i privat regi.

Ut fra det Romsdals Budstikke erfarer, dreier det seg om en mann som også tidligere, i 2012, fikk henvendelse fra Helsetilsynet om at han brukte prykolog-tittel uten å ha den nødvendige autorisasjonen som yrkestittelen krever.

Fikk ikke noe svar

Fylkesmannen tok umiddelbart affære. 14. desember 2016 sendte Fylkesmannen brev til den aktuelle personen og ba vedkommende gjøre rede for bruken av yrkestittelen «psykolog». Vedkommende ble også bedt om å redegjøre for eventuell privat praksis som har vært drevet.

Noe svar kom ikke. Fylkesmannen i Møre og Romsdal purret på svar fra personen 11. januar i år. Da svarfristen på to uker var utløpt, hadde ikke Fylkesmannen hørt noe.

Den 6. februar i år sendte derfor Fylkesmannen brev til Statens helsetilsyn der det ble redegjort for saka.

«Saka blir med dette oversendt til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon på grunn av manglende svar til Fylkesmannen», skriver konstituert fylkeslege Karin Müller Mikaelsen i brevet til Helsetilsynet.

Ga personen frist til å svare

Helsetilsynet har å ha bedt mannen man mistenker for å ha brukt psykolog-tittel uberettiget, om å forklare seg og gi Helsetilsynet nødvendig dokumentasjon på bruken av yrkestittelen..

I brevet fra Helsetilsynet 2. mars, skriver tilsynet blant annet:

Helsetilsynet ber personen svare til Fylkesmannen i Møre og Romsdal i løpet av to uker.

«Ingen må uriktig benytte tittel eller annonsere virksomhet på en slik måte at det kan gis inntrykk av at vedkommende har autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning», skriver Helsetilsynet i brevet.

Etter det Fylkeslegen i Møre og Romsdal opplyser, hadde de i 2012 en liknende tilsynssak mot vedkommende.

Helsetilsynet gjør oppmerksom på at tilsynsmyndigheten kan anmelde eller begjære påtale mot vedkommende dersom man har brukt yrkestittelen uriktig. Det vil i så fall være brudd på helsepersonelloven.

Da Romsdals Budstikke fredag var i kontakt med Fylkesmannen i Møre og Romsdal, var det ikke kommet noe svar fra mannen. Da var det gått fire uker siden Helsetilsynet ba ham ta kontakt med Fylkesmannen.