Flere byer har vedtatt forbund mot ballongsalg på nasjonaldagen. Molde fikk sitt forbud allerede i 2010. Nå ønsker 17. maikomiteen ytterligere fokus på problemet.

– Det er fordi vi ser at ballongselgerne fortsatt er her. Vi har oppfordret gårdeierne og Molde sentrum AS om ikke å leie ut fortauene sine. Nå tror jeg alle – også Moldetorget er med på dette, sier Mauseth.

Toppet seg

Den siste tida har både Porsgrunn og Skien vært i mediebildet fordi de har innført ballongforbud på nasjonaldagen. I Molde startet kampen mot heliumballongene og godteribodene allerede i 2006. Ifølge Mauseth var det da så ille at 17. maikomiteen fant grunn til å reagere.

– Ballongselgerne gikk til og med inn i barnetoget og solgte ballonger. Dette skapte sterke reaksjoner både fra foreldre og lærere. Og på ettermiddagen da man skulle ha borgertog var det fullstendig kaos i byen. Det var så mye ballonger og boder at det knapt var fortau til folk, sier Mauseth.

Resultatet ble en regulering av ballong- og godterisalget i sentrum på 17. mai.

Miljøet og kjøpepress

I 2010 ble det strammet ytterligere inn med et totalforbud mot ballongsalg i sentrum. I dag mener Mauseth argumentasjonen for forbudet er minst like sterk som da.

– Det er mange grunner til vi mener det er riktig med et forbud. Ikke minst i forhold til miljøet.

For det første er det forurensingen ballongene medfører. Før eller siden havner de fleste ute i naturen. For det andre er de en fare for dyrevelferden. Ballonger som blir liggende igjen overalt kan gjøre skade på dyr. Det tredje er kjøpepresset dette skaper på 17. mai, sier Mauseth.

– Plass til folk

17. mai-komitélederen forteller at politiet har bekreftet at de vil bortvise selgerne dersom de ikke kan vise til grunneiers tillatelse.

– Jeg tror at de næringsdrivende nå ser at inntektene de får ved å leie ut fortauet sitt gir dem mindre enn gleden de ser folk har av å bruke den dagen i sentrum. Det folkelivet vi er så heldige å ha i Molde på 17. mai må vi også ha plass til å ta imot, sier Mauseth.

– Har du troa på et heliumballongfritt sentrum på 17. mai?

– Man må jo ha troa. Men jeg vet at dette salget er vanskelig å bli kvitt. Jeg er jo ute fra klokka 07 om morgenen 17. mai, og jeg opplever at de som selger holder seg i skjul helt til sentrum blir uoversiktlig for oss. Da kommer de fram. Men jeg håper at hver og en gjør noe for å bidra til at vi får bukt med dette, sier Mauseth.

– Men er det ikke litt trist å forby ballongsalg på festdagen vår da?

– Det handler jo ikke om at vi ikke unner barn en hyggelig dag. Men jeg mener det er fullt mulig å være lykkelig på 17. mai i Molde sjøl uten boder med sukkertøy og ballongsalg i byen, sier Mauseth.

– Så ditt råd til folket?

– La være å kjøpe.