Naturvitenskap-talentet Fredrik Meringdal fra Hjelset kom fredag på 3. plass i den nasjonale finalen i Kjemi-OL for videregåendeelever. Det skriver arrangøren, Universitetet i Oslo, i en pressemelding.

Pallplassen betyr at Fredrik, sammen med resten av topp fire-plasseringene, får reise til den internasjonale kjemi-finalen i Thailand i juli.

– Jeg er veldig fornøyd! Klart jeg håpte på en god plassering, men jeg ble sjokket når jeg fikk en så god plassering, forteller Meringdal til Romsdals Budstikke fredag ettermiddag.

Etter å ha jobbet med kjemi på Universitetet i Oslo fra 08.30 til 21 fra mandag, var det god å avslutte med den 180 minutt lange prøven. Pensumet er langt forbi det en videregåendeelev er forventet å kunne.

Må velge finale

Meringdal landet for øvrig også en andreplass i den nasjonale matematikk-konkurransen i Niels Henrik Abels matematikkonkurranse tidligere i mars.

Her er den internasjonale finalen i Rio de Janeiro i juli.

Dette betyr at det store talentet i naturvitenskap må velge hvilken internasjonal finale han vil delta på.

– Hvorfor må han velge?

Inger Kristine Volden ved UiO forklarer at det bare er slik reglene er:

– Finalene innbefatter øvelsesuker i forkant, så deltakerne har ikke kapasitet til å gå for begge. Det er flere som har vært i denne situasjonen og måttet velge før, sier Volden.

Det blir et vanskelig valg for Fredrik, og han må ta det innen neste fredag.

– I tillegg er det EM i bordtennis for junior (Portugal), så det blir et utrolig vanskelig valg, nesten tilfeldig hva jeg ender på, sier Meringdal.

Strukturert

For unggutten går på Norsk toppidrettsgymnas i Bærum og satser på bordtennis.

– Jeg har bygd meg opp en ganske bra sjøldisiplin gjennom åra, og når jeg er ferdig med skole og bordtennistrening om ettermiddagen har jeg det som vane å slappe av en halvtime-time og så jobber jeg med fag utover kvelden. Jeg har blitt god på studieteknikker, har funnet metodene som fungerer effektivt for meg, forklarer han på hvordan han kan hende seg på skole og i idrett.

Hvordan vil du forberede deg til finalen du velger?

– Det blir nok å bestille flere bøker med universitetspensum fra USA, og lese mye. Samtidig vil jeg studere tidligere oppgaver for å være forberedt. Det blir ikke mindre jobbing, erkjenner Meringdal.

Hadde 1126 konkurrenter

I første runde i den norske delen av Kjemi-OL, deltok 1126 elever. I siste runde fredag konkurrerte Meringdal med 16 andre, og havnet altså på pallen. Meringdal var den eneste eleven fra andre året, mens motstanderne gikk tredje år.

Når han våren 2018 er ferdig på videregående vil han sannsynligvis satse fullt på bordtennis, i alle fall ett år, for å se hvor god han kan bli. Så blir det universitetsutdanning seinere, så han får brukt naturvitenskap-talentet.

– Om jeg blir ferdig utdannet i 2021 eller 2022 spiller ikke så stor rolle, bordtennis må jeg satse på når jeg har sjansen, sier han.