RAUMA: Ordningen er slik at hvis en tredel av kommunestyret sier nei til å realitetsbehandle en sak blir det ingen realitetsbehandling.

Ville ikke ta opp

Det skjedde i Rauma kommunestyre tirsdag kveld. 10 av de 27 kommunestyrerepresentantene ville ikke ta opp Vågstranda skole-saka nå. Det formelle vedtaket om å legge ned Vågstranda skole fra høsten av, skal etter planen fattes av kommunestyret i mai. Da er det for seint for foreldre å trekke søknaden de måtte ha sendt for barna på friskolene på Vikebukt og i Innfjorden.

– Vi har denne muligheten til å skape ro rundt skolesituasjonen på sørsida i Rauma. Vi i Arbeiderpartiet vil strekke oss så langt vi kan for å få dette til. Foreldrene på Vågstranda har akseptert at skolen i bygda blir lagt ned, men vi bør la elevene få gå ved Vågstranda skole fram til Måndalen skole står renovert, om to-tre år, sier Per Vidar Kjølmoen i Arbeiderpartiet til Romsdals Budstikke.

De 10 som ikke ville ha skolesaka til realitetsbehadling nå, var Høyre unntatt Øyvind Hovde, Frps Ronny Antonsen, Venstres Arne S. Lillehagen og Marit Nauste (Uavhengig).

God nok om to år?

– Kommunestyret vedtok med klart flertall før jul å legge ned Vågstranda skole fra høsten av. Det sentrale spørsmålet er: Hva er grunnen til at Måndalen skole ikke er god nok for elevene fra Vågstranda i år, mens den er god nok å begynne på om to år? spør Marit Nauste.

En to timer lang debatt før realitetsbehandlingen viste at det er flertall i kommunestyret for å gi Vågstranda skole to års levetid, fra til skolen i Måndalen står ferdig ombygd.

Men de 10 representantene som ikke ønsket å realitetsbehandle saka nå, benyttet seg av muligheten de har til å avvise at saka ble tatt opp tl realitetsbehandling.

Dermed står stuasjonen fast fram til mai. Det er ikke penger i kommunens budsjett til å drive Vågstranda skole fra august av, men det formelle vedtaket om skolenedleggingen skal fattes i mai.

– Da er det for seint. Muligheten kommunestyret hadde for å gi vågstrendingene muligheten til å beholde skolen i to-tre år til, var nå. Toget har gått, sier Per Arne Skomsø (SV).

– Muligheten kommunestyret hadde for å gi vågstrendingene muligheten til å beholde skolen i to-tre år til, var nå. Toget har gått. Foto: Øystein Bjerkeland