De tidligere samboerne i 30-åra møttes i Romsdal tingrett i februar, etter at kvinna anmeldte mannen for vold etter samlivsbruddet våren 2015.

Da hadde hun forsøkt å komme seg ut av forholdet flere ganger, forklarte hun i retten.

Ifølge kvinna var samboeren sint og oppfarende, og gjorde henne til en underkuet kvinne.

Tiltalt for familievold

Den alvorlige tiltalen omhandlet slag, klyping, skubbing og spark, heime i boligen deres og på ferier til Danmark og Tyrkia. Han skulle også ha skubbet henne ut av bilen og da hun var gravid dyttet henne i ei trapp.

Aktor Anne Berit Lian ba derfor om 1,5 års fengsel, mens kvinnens bistandsadvokat ba om oppreisning opptil 100.000 kroner.

Krangler ble fysiske

Da mannen vitnet, forklarte han derimot at det var hun som var den kontrollerende av dem. Han hadde forsøkt å bryte ut, men ble møtt av trusler.

Ifølge ham var hun sjalu, og begrenset kontakten hans med familien sin. Han isolerte seg og ble deprimert, og maktet ikke si imot samboeren, som gjorde en rekke lydopptak av ham når han var frustrert.

At kranglene kunne bli fysiske, bekreftet ham: Han skubbet henne da han ikke fikk forlate samtalen, men hun hadde også slått og kløpet ham.

Fant ikke holdepunkter

Etter å ha hørt åtte vitner, fant ikke dommer Eli Brusdal og meddommerne nok bevis for at kvinna levde i det voldsregimet som tiltalen beskrev.

Hun forklarte seg godt i retten, men støttes ikke av øvrige bevis, lyder dommen.

Legejournalen kunne ikke vise til fysiske skader, venninnene hadde ikke sett merkene sjøl, og på lydopptakene av ham hørtes ingen fysisk vold.

Derimot hadde mannens familie sett blåmerkene hans flere ganger. På kvinnens mange lydopptak, som retten beskriver som integritetskrenkende, høres han psykisk nedbrutt ut, mens hun er «nedsettende» og «bestemt», beskriver dommen.

Kranglet om omsorg

Etter at mannen flyttet ut, fikk han først ikke møte barnet sitt. Voldsanmeldelsen må ses i lys av krangelen om omsorgen, påpekte han.

Retten kom fram til at begge hadde vært fysiske i konfrontasjoner i samlivet, men at mannens beskrivelse av det var vel så sannsynlig som kvinnens.

Sakkyndig i barnefordelingssaka vurderte dessuten samspillet mellom far og barn som trygt, noe som tyder på at barnet ikke så ham utøve vold.

Fri for alle anklager

Det er mindre strenge krav for å idømme erstatningsansvar enn straff, men også dette ble mannen frikjent for.

Kvinna fikk heller ikke dekket utgifter til behandling på 14.000 kroner, da retten ikke fant det sannsynlig at skadene skyldtes voldshandlingene.

Politiadvokat Lian opplyser til Romsdals Budstikker at påtalemyndigheten valgte ikke å anke dommen, som dermed er rettskraftig.