Det har blitt stilt spørsmål om den planlagte tunnelen fra Vik til Nautneset vil utløse et ras fra Opstadhornet. Svaret er nei.

Det er konklusjonen etter at en ekspertgruppe med fagfolk fra NTNU, NGU og Statens vegvesen har vurdert om byggingen av tunnelen under Tautra vil utløse et ras fra Opstadhornet.

– Konklusjonen er at det er utenkelig, for rystelsene fra byggingen blir for små, heter det i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Oppskyllingshøyden fra en flodbølge utløst av Opstadhornet ble beregnet når ilandføringssted for gassen til Ormen Lange ble vurdert.

– I Vik i Vestnes er tunnelåpningen derfor lagt ca. 30 meter over havet, og går unna en eventuell flodbølge beregnet ut fra et «worst case scenario». Ved Nautneset i Midsund er tunnelåpningen så høyt opp i lia at det ikke blir truet av en flodbølge. Brua over Julsundet vil også tåle belastningen fra en flodbølge.

– Om Opstadhornet skulle rase ut en gang framtida, vil det være trygt å oppholde seg både på brua og i tunnelen, skriver Statens vegvesen.