Eide: Daglig leder Rune Strand i Eide vassverk SA kunne onsdag konstatere at jobben med å skifte ut hovedledningen fra Skjelvika-området nordøstover i retning renseanlegget ved sjøen hadde gått smertefritt.

Traff godværet

– Vi startet arbeidet i striregn og nærmest oversvømmelse. Grøfta fyltes med vatn, og det så virkelig utrivelig ut. Men så snudde været til tørt og kjølig vintervær. Det kunne ikke blitt bedre. Nå er vi ferdige før en ny omgang med våtvær kommer, sier Strand.

Ordner opp i gamle synder

Problemet med kloakkavløpet fra det store området sør i kommunen, som omfatter Nås, Skjelvika, Krakelia og indre Eide, er at mye overvatn havner i kloakkrøret. Dette skyldes gamle synder fra 1970-åra, da at det ble gjort mye rart koplingsarbeid i ledningsnettet.

Som en følge av dette greide ikke 20 mm-ledningen å ta unna i perioder med mye vatn, noe som har ført til overløp av kloakk til sjøen ganske ofte.

Slutt på overløp

Nå legges en ledning med diameter 315 mm. Den har tre ganger så stor kapasitet og vil være en garanti mot overløp.

– Men fortsatt er det mye å ta fatt i når det gjelder avløpsnettet. Atskillig arbeid skal gjøres før vi har fjernet alt overvatnet. Det må skje i koplingspunktene hus for hus. Hvor lang tid det vil gå før vi har kommer dit, er avhengig av hvor mye en er villig å satse på det, sier Rune Strand til Romsdals Budstikke.