Han overdriver ikke. Samme hvor vi snur og vender oss er det spor av Amerika, både inne i huset, utenfor huset og ikke minst i garasjen. Mårskrenten 6 i Nordbyen er et lite stykke Amerika. Her bor Ståle Valø sammen med samboer Linda Klausen, en 1953 Ford F-100 pickup, en 1968 Ford Mustang – og en 2009 Chevy Tahoe Z71 firehjulstrekker. At det også står en Fiat bobil utenfor huset må regnes som en kuriositet.

Lidenskap helt fra 1978

– Jeg kjøpte min første amerikanske bil i 1978. Siden har jeg aldri kjørt noe annet enn amerikansk. Fiat er unntaket, men siden Fiat nå er en del av Chrysler-konsernet er det godkjent, ler Ståle Valø (61).

Tusenkunstner i garasjen

Ståle skrur, mekker, pusser, gnikker, modifiserer og bygger om et stort antall timer. Slik har det alltid vært. Han har eid så mange amerikanske biler at han ikke lenger har oversikten.

USA-inspirert: Ståle Valø og samboer Linda Klausen har spor av USA i hele huset. Og utenfor. De har frihetsgudinne både inne på stua og rett utenfør inngangdøra.

– Biler made in the USA har alltid fascinert meg. Det har mye med følelser å gjøre. Stilen. Draget i en ekte V8-er. Og ikke minst lydbildet. Det blir liksom ikke det samme med en Toyota eller en Skoda. Ikke for meg. Jeg har alltid hatt dilla på Amerika, sier 61-åringen.

Han og samboer Linda prøver å feriere i USA minst en gang i året. Selv Donald Trump kommer ikke til å endre på det. Ståle frykter ikke innreiseforbud. Før jul var han og samboer Linda på en større «road trip» i California og Nevada. De reiser som regel til USA om vinteren, ofte på organiserte turer med det norske amcar-miljøet.

Bil og musikk

– Amerika er noe helt spesielt. Det er et fantastisk land å feriere i. Jeg har ikke noe ønske om å bosette meg der, men det er veldig mye bra ved den amerikanske kulturen som vi lar oss inspirere av. Jeg og Linda deler interessen for amerikansk bil og musikk. Blues, country og rock-n-roll, sier Ståle.

I motorrommet på Ford F-100 pickupen fra 1953 er det så tullende rent og blankt at selv Mattilsynet hadde gitt tommelen opp. Ståle Valø hadde garantert fått smilefjes.

Når det gjelder biler har han stålkontroll. Vi ber arkitekten gi oss en gjennomgang av bilparken. Han kjører på.

– Shelby er drømmebilen. Men det er fryktelig dyrt med en ekte Shelby, så jeg har latt det bli med drømmen foreløpig. I stedet har jeg gjort det nest beste. Jeg har en kloning. Jeg kjøpte en Ford Mustang cabriolet i 1984. Den er ombygd etter alle kunstens regler, slik at den skal se identisk ut som en ekte Shelby.

Alltid et nytt prosjekt

– Jeg har syslet med denne bilen i over 30 år. Det er alltid et nytt prosjekt. Jeg har byttet motor og girkasse flere ganger. Nå sitter det en 5 liters V8 med 350 hester under panseret. Med firetrinns automat. Med en bil som denne i garasjen lengter man alltid etter våren, fastslår Ståle.

Ståle Valø går alltid med amerikanske boots. Han kjører Chevy Tahoe (t.v.), Ford Mustang og Ford F-100 (t.h.).

Han forteller at det er nøyaktig samme motor og girkasse som står i selveste grombilen, en 1953-modell Ford F-100 pickup. Ford F-serien er verdens mest serieproduserte bil. Men Ståle Valø sin er på alle måter unik.

Hotrod med campingvogn

– Bilen er spesialbygd i Los Angeles. Det er en veldig spesiell versjon, en hot rod. Gammelt skall, moderne innmat. Den er oppgradert med skivebremser, AC, cruise og tiltratt. Samt mye annet snadder. Bilen er en drøm å kjøre. Denne skal jeg beholde. Denne bruker jeg hele sommeren. Vi drar med oss campingvogna og drar rundt i Skandinavia på ferie. Besøker musikkfestivaler og biltreff. Det er en fryd.

Men hva kjører Ståle rundt i til daglig? Svaret ga seg sjøl da vi ventet på 61-åringen utenfor boligen i Nordbyen mandag formiddag. Vi hørte brummingen helt nede fra Granlia. Det måtte være noe skikkelig stort og gromt noe.

– Jeg fant den på nettet for et års tid siden. Litt spesiell utgave, litt ombygd. Med andre ord en bil som ikke er som alle andre. Da blir jeg interessert med en gang. Før det hadde vi en Jeep Cherokee og en Chevrolet Avalance. Vi bytter bruksbil ganske ofte. Ser jeg noe spennende på nettet, er det fort gjort å slå på tråden, ler Ståle.

Vurderer ikke elbil

Han understreker at bilene han kjører ikke koster allverden, så at det går med litt mer til bensinutgifter er bare noe man må ta med på kjøpet. Elbil er ikke noe Ståle vurderer her og nå. Det grønne skiftet er litt forsinket i Mårskrenten 6.

– Det må i så fall bli en Tesla, den er jo amerikansk. Det får bli på sikt. De er jo ganske dyre, de også, fastslår 61-åringen.

Premier på rekke og rad fra mange bilutstillinger. Også huset bærer preg av bilinteressen.

Han jobber med papirer, data og tegninger hele dagen. Dermed er lidenskapen for amerikanske kjøretøy en fin «ventil». Ståle har også en strøken Harley Davidson fra 1996.

– For meg er lidenskapen for amerikansk bil og mc rekreasjon. Det gir meg påfyll av energi. Nå er alle kjøretøyene stort sett i topp stand, så det blir bare litt vedlikehold og små oppgraderinger, sier Ståle Valø.

Han har kobraen i Shelby-logoen tatovert på venstre arm. Og han går alltid i boots. Han har cirka 30 par.

– Mye av det amerikanske gir meg den gode følelsen, så da kjører jeg løpet helt ut!