Da USAs president Donald Trump sist helg signerte presidentordren om innreiseforbud for mennesker fra flere muslimske land ble en hel verden lamslått. Mulighetenes land stengte brutalt dørene.

Sjøl om innreiseforbudet peker ut sju land med overveiende muslimsk befolkning, sier Trump at det ikke er snakk om noe «muslimforbud». Målet er å beskytte USA og landets grenser. Innreiseforbudet har møtt kraftig motstand fra mange av verdens politiske leder og har ført til store demonstrasjoner i USA.

De stengte grensene er et sjokkerende brudd med hele tanken om at mennesker ikke skal grupperes etter etnisitet eller religion, men betraktes som enkeltmenneske med de rettigheter det gir.

USA, nasjonen som er skapt på innvandring fra en hel verden, framstår etter presidentordren som det motsatte av hva landet alltid har ønsket å være. Symbolisert av Frihetsgudinnen, som i flere hundre år har ønsket velkommen innvandrere og flyktninger fra en hel verden. Nå er dette bildet truet.

Beskyttelse mot terror er legitimt, men ikke en kollektiv avstraffelse som innreiseforbudet i realiteten er. Vi er glad for at det både her heime og i resten av verden protesteres og markeres mot en slik politikk. Men mens Trump møter kritikk fra omverdenen, er innreiseforbudet ikke like upopulært på heimebane. I en meningsmåling, som er gjennomført av Reuters, svarer 49 prosent at de er for innreiseforbudet. 41 prosent er negative til forbudet. 10 prosent svarer vet ikke.

Innreiseforbudet er først og fremst ille for alle uskyldige som blir rammet. Men det kan også i verste fall virke fullstendig mot sin hensikt. Vi frykter at en slik politikk heller fremmer aggresjon enn skaper trygghet for verdens mektigste land.