Martin Toreli og medeier Edvard Henden har kommet lengst. Det første huset er reist. Nå pågår innredning av de to leilighetene, som ventes ferdig til innflytting utpå våren.

Jakob Ingvar Krakelis felt ligger rett oppom garden hans, der bygningene er gjort om til familiens byggfirma.

Privat regulering

Begge har vært sammen om den private reguleringsplana.

Det har vært et slit, ifølge utbyggerne. De starta i 2012 og kom i mål etter mange runder med kommune, Statens vegvesen og fylkesmann.

– Vi har gått en lang veg for å få til ei privat regulering. Vi kunne fått den gjennom kommuneplana, men det ville tatt for lang tid, sier de.

Gangveg

Et viktig punkt har vært å sikre gangveg langs fylkesvegen. Utbyggerne skaffer grunn og opparbeider vegen. Kommunen legger asfalt, setter opp lys og drifter vegen videre.

– Når vi anlegger gangveg forbi vårt område, forutsetter Vegvesenet at kommunen fullfører, så vegen blir sammenhengende til sentrum.

Varierte boliger

Utbyggerne har planlagt et bredt spekter av boformer. Toreli og Henden bygger 14 enheter på rundt 90 kvm., med tre soverom. Øverst og i bakkant av feltet ligger 7 eneboligtomter.

Jakob Ingvar Krakeli legger opp til 10 boenheter i rekker og ei eneboligtomt. Boligene blir i ulike størrelser, de største 125 kvm.

Begge presiserer at planene er foreløpige.

– Markedet bestemmer hvordan det skal bygges ut. Vi roer litt ned i 2017 før vi går aktivt ut med markedsføring, sier de.

– Har det vært stor interesse?

– Før vi starta, fikk vi mange forespørsler. Siden ble det litt roligere. Men vi har god tro, for dette er overkommelige boliger for de fleste.

Skryter opp Krakelia

Utbyggerne mener de har et flott område å tilby bosøkende.

– Beliggenheten er fantastisk. Sentralt og sørvendt, og du har sola hele året. Det er god utsikt, både til fjorden, fjellrekka og Nåsavatnet. Området er rolig og har kort veg til skole, barnehage og idrettshall. Her er det fint for ungene å vokse opp!

De påpeker at tomteprisene er langt lavere enn i byen, og mener det bør være en god idé for mange å sjekke litt i Eide.

– Hva var bakgrunnen for at dere gikk i gang med boligfeltet?

– For min del sitter jeg på jord som kan anvendes til andre formål etter at gardsdrifta opphørte. Det er enighet om at Eide sentrum vil utvide seg denne vegen, og da var valget enkelt. Jeg er grunneier og har lagt til rette infrastrukturen. Bygg Assistanse AS tar seg av videre håndtering og skaffer seg også arbeid på denne måten, sier Krakeli.

Martin Toreli satt også på jord som ga samme muligheten, og som han ville utnytte.

Vil øke aktiviteten

Begge er opptatt av å få opp aktiviteten i kommunen.

– Eide har hengt litt etter noen år på grunn av tomtemangel. Men nå begynner det å bli bra, etter at mange tomtefelt er bygd ut. Og det er private som har gjort det.

– Vi har lagt ned en betydelig egenkapital, tid og risiko. Det er usikkert når vi får pengene tilbake. Akkurat når feltet vil være utsolgt, er vanskelig å si, men vi føler at mange under 30 år tenker egen bolig nå.

Bygger ut På egen grunn: Bak den store grana ligger feltet til Jakob Ingvar Krakeli, der familiens firma Bygg Assistanse AS med base rett over vegen skal bygge leiligheter for salg.
Gangveg: Utbyggerne skaffer grunn og bygger ut gangveg langs fylkesvegen i Krakelia. Kommunen skal, ifølge avtalen som er inngått, legge asfalt, sørge for lys og ta seg av drifta.
Første huset: Martin Toreli er i full gang med å bygge en tomannsbolig, der den ene leiligheten er solgt til sønnen hans og den andre skal selges når den er ferdig utpå våren.