Det sier daglig leder Gunnar Kvalsund i Midsund næringsforum.

Det jobbes på høgtrykk for å få etablert et fiskeri- og havbrukssenter i Midsund.

Fiskeri og havbruk er næringer med stor aktivitet og optimisme. I en tid der oljenæringen er inne i ei omstillings- og nedbyggingsfase, representerer fiskeri og havbruk næringer med vekstpotensial.

Flere områder

– Vi jobber på flere områder parallelt. Det handler om de ulike prosjektene, finansiering skal på plass og vi må ha et bygg å tilby, sier Kvalsund.

I flere år har aktører i lokalt næringsliv, næringsforumet og kommunen jobbet fram et fundament for realisering av ideer og forretningsmuligheter basert på det maritime miljøet.

Simulatorsenter

– Utdanning er viktig, her vil det framtidige simulatorsenteret Marine Innotech Centre stå sentralt. Det er innvilget et tilsagn på 3,6 millioner kroner fra Forskningsrådet til utvikling.

– Dette skal bli et teknologisk marint miljø med ei simulatorbasert opplæringsplattform. Med opplæring i fiske- og fangstoperasjoner, trening på sikker håndtering av redskap og utstyr og samhandling i nødssituasjoner, sier Kvalsund.

Skjer veldig mye

Ordfører Odd Helge Gangstad (Sp) peker på at det er viktig å utvikle fiskeri- og havbruksnæringen lokalt.

– Vi ser i kommuner rundt oss hvor fort strukturer endrer seg. I Midsund er det mange unge som satser på sjark og fiskeri. Derfor er det viktig med et utdanningssenter. Som ikke betyr noe bare for oss, men for hele regionen, sier Gangstad.

For å realisere planene trengs en sterk aktør. Et selskap der næringslivet i Midsund og regionen står bak. Dette både i form av sin posisjon som næringsaktør og med kapital. Bak prosjektet står lokale eiere.

Forvaltning

En organisasjon med det klingende navnet North Atlantic Institute for fisheries and resource development er også under stiftelse. Dette er en medlemsorganisasjon for fiskebåtredere og fiskerinæring, der et sekretariat i Midsund er aktuelt. Det har sin bakgrunn i Pelagisk dugnad, der rederi i Midsund er sentral.

Må skaffe kapital

Det søkes nå om midler til å kartlegge behov for og effekt av ulike tiltak som vurderes i forbindelse med etableringen.

Midsund kommune har vedtatt å gå inn med 200.000 kroner i aksjekapital til senteret. Nå satses det på at både Molde og Nesset vil bidra, tre kommuner som fra 2020 skal bli én.

En aksjekapital på 1,5 millioner kroner er et naturlig mål.

Venter på nytt bygg

Næringslivet gjør en god jobb med å bidra til å fylle lokaler med innhold, kommunen jobber med å få et bygg på plass.

– Vi har søkt løyve til utfylling av areal i sjø. Snart blir det oppmåling som skal føre til en tilstandsrapport på Antonbua. Det vil legge føringer for skisser og det arbeidet som arkitekter skal utføre, sier Gangstad.

Like stort areal

Næringslivet har behov for et areal rundt 600 kvm, kommunen kan ha behov for et tilsvarende areal. Etter 2020, da Midsund blir en del av nye Molde kommune, kan det bli frigjort plass til annen aktivitet.

– Interessen er stor, mye er på gang. Det er utfordrende å holde alle tråder. Det ene er avhengig av det andre. Vi føler oss ikke presset, men arbeidet med å bygge og skaffe innhold går parallelt. Det er krevende, innrømmer både ordføreren og næringslederen.

Ordfører Odd Helge Gangstad venter nå på tilstandsrapport av Antonbua, som blir en del av det nye bygget i sentrumsområdet. Foto: Agnar Gjendem