Men om Trump er uegnet som president, så er det nettopp president han nå er. Verdens mektigste mann. Ekteparet Håvard og Leita kan knapt nok tro det. De skulle ønske at det bare var noe de innbilte seg i søvne.

– Det er det verste politiske mareritt. Og jeg har bevitnet både Nixon, Watergate og Vietnam. Jeg trodde helt til det siste at Trump ikke kunne vinne. Jeg var i Måndalen da Trump ble valgt, min mann Håvard var fortsatt i Sør-Carolina, sier Leita Cathard Vold til Romsdals Budstikke.

Pinlig å være vitne til

– Det har vært pinlig for meg å være vitne til at USA har falt så lavt. At så mange faktisk gikk god for all den «bullshit» som Trump serverte velgerne, fortsetter 64-åringen.

– Jeg ser Donald Trump som et symptom, ikke som en årsak. Mange industriarbeidere og hvitskjortefolk har opplevd at levestandarden har gått gradvis ned de siste 30-40 årene. Trump har bedratt disse med at han skal greie å skru klokka tilbake. At jobber som er forsvunnet på grunn av automatisering og globalisering skal komme tilbake. Trump sin oppførsel i valgkampen var så «inni hampen» at det er vanskelig å rasjonelt forklare at han faktisk fikk nok stemmer til å bli president. Men det er som sagt et symptom på noe alvorlig, sier Håvard Vold.

Han har doktorgrad i matematikk, og har studert, bodd og jobbet i Oslo, Stuttgart, Cincinnati, Wiesbaden, Washington DC og Charleston. Familien Cathard Vold har sett og opplevd mye. Håvard Vold jobbet i mange år med NASA som største oppdragsgiver.

Pensjonistliv i Måndalen

Men nå har altså Håvard og Leita «landet» i Måndalen, hvor de håper å kunne leve gode penjonistliv, langt unna Donald Trump og alle hans planer. At han skal gjøre Amerika «great» igjen har de omtrent like liten tro på som at det plutselig skal vokse palmetrær i Måndalen.

– Vi har i flere år hatt et ønske om å flytte hjem til Måndalen som pensjonister. Vi har holdt god kontakt med familie og venner her, og vi visste at vi en gang skulle tilbake. Min far Peter er nå 98 år og bor på Voll omsorgssenter her i bygda. Vi har flyttet inn i hovedhuset på Megarden. Godt mulig det politiske klimaet i USA bidro til at vi framskyndet flyttingen, ler Håvard Vold.

Han kjenner ikke et snev av anger selv om det nå har høljet ned i ukesvis, enten snø eller regn. Han forventet noe slikt.

– Jeg har vært såpass mye i Måndalen og på Nordvestlandet at jeg kjenner dette været. Jeg var innerst inne vant til det. Ingen sjokk overhodet. I tillegg er det garantert fritt for alligatorer og giftige slanger her i Måndalen, ler Håvard Vold.

Ikke bra for verden

– Jeg liker giftige slanger omtrent like dårlig som jeg liker Donald Trump. Nå er han vår president. 20. januar 2017 er en blytung dag. Jeg er glad jeg er i Norge. Men dette er ikke bra verken for USA, Norge eller resten av verden, mener Leita.

– Hvordan vil det så gå med USA og resten av verden under Trump?

– Amerika kommer til å overleve de neste fire årene. Men mange vil nok dø unødvendig på grunn av endringene som vil bli gjort med helsesystemet og med apotekprisene. Jeg tror det blir komplikasjoner i verdenspolitikken, og det kan bli konfrontasjoner som kan bidra til økt ledighet i USA. Det kan bli flere handelskriger. Men det vil nok gå 2-3 år før de verste Trump-effektene viser seg for alvor, mener Håvard Vold.