Hver tirsdag, onsdag og torsdag koker det i lokalene til Hjelset Servicesenter. Bokstavelig talt. Dette er en kafé hovedsaklig for eldre og uføre, støttet av Molde kommune. På det meste er det rundt 50 middagsgjester innom, særlig når det er potetball hver torsdag. Tirsdag er den store fiskedagen, mens det på onsdager er kjøtt på menyen. Dessuten tilbys kaffe, vafler og dessert.

Satser på husmannskost

– Vi driver et spesielt tilbud som betyr mye for  mange eldre og uføre i bygda. De kommer hit for å få kjøpt seg skikkelig middagsmat for en rimelig penge, og så får de viktig sosialt påfyll. Her har vi alltid husmannskost på menyen, mat som eldre vil ha. Alt er laget fra bunnen av, sier styreleder Marta Harstad.

Hun er sjøl delvis ufør, og jobber alltid ulønnet for Hjelset Servicesenter. Den eneste som mottar lønn er samboeren André Sagat. Det er han som er kokken på huset. Polakken får mye skryt for at han lager ordentlig god mat med mye smak og original utførelse.

– Mye krydder, spennende krydder, god lukt, delikat utseende og mye smak. Sånn skal mat være. Jeg er veldig opptatt av at det skal være ferskt og smaksrikt. Vi bruker hjertet når vi jobber her på servicesenteret. Vi legger sjela vår i at det skal være god mat og trivelig å være her, sier André.

Driver alltid marginalt

Hjelset Servicesenter er vant til at det er tungt å få endene til å møtes. Flere ganger har de vært faretruende nær å miste livsviktig pengestøtte fra Molde kommune. Men siden 2013 har det vært roligere på den fronten. I år mottar servicesenteret 178.000 i kommunalt tilskudd. Så betaler de husleie og deler av kokkens lønn sjøl.

– Altså, det går ikke rundt økonomisk. Ikke i det hele tatt. Men vi mottar viktig støtte fra kommunen, og det er helt avgjørende at vi fortsatt får det. Ellers er det kroken på døra. Nå har vi greid oss uten turbulens i fire år. Vedtaket som ble gjort gjelder ut 2017. Etter det frykter jeg ny usikkerhet. Det som gjør at vi greier oss er stor oppslutning om basarer og loddsalg. En gang i måneden har vi hyggekveld, med skikkelig bra live-musikk, sodd, kaker og snitter. Da er det helt fullt her. 60 personer. Folk er flinke til å støtte oss. Men det er klart at en geskjeft som vår gjerne skulle hatt en privat sponsor eller to, i tillegg til dugnadsinnsats og midler fra kommunen, sier styreleder Marta Harstad.

Servicesenteret leier lokaler i Hjelset bygdahus. Hver morgen de holder åpent kommer de første gjestene i titida.

– Vi får mange gode tilbakemeldinger. Så lenge gjestene trives og liker maten, så er vi fornøyde, fastslår samboerne.