Som Åndalsnes Avis kunne melde torsdag, har Siva valgt å trekke seg ut fra det planlagte innovasjonssenteret på Øran.

– Dette er et midlertidig tilbakeslag, men vi jobber på for å løse det, sier styreleder i Nordveggen AS, Lars Stenerud, til Romsdals Budstikke.

Framtidas arbeidsplasser

Det var i september 2014 at Siva (Selskapet for industrivekst SF) og en rekke lokale næringslivsaktører signerte en avtale om å lage innovasjonssenteret.

Målet var å lage et senter der framtidas gode og lønnsomme arbeidsplasser skapes, samtidig som eksisterende industriarbeidsplasser utvikles, sa Lars Stenerud til Romsdals Budstikke den gangen.

For få leietakere

– Det er ikke nok leietakere per i dag, sier Solveig Brøste Sletta som en forklaring på hvorfor Siva har trukket seg ut.

Hun er konstituert daglig leder for Nordveggen AS som har vært selve navet i planleggingen av senteret.

Er vant til lave priser

Etter det Romsdals Budstikke får opplyst, måtte samtlige leietakere forplikte seg til å leie i ti år.

– Det stemmer. Og på Åndalsnes er næringslivet vant til lave leiepriser. Skal du flytte over i et helt nytt spesialbygg, så blir det en stor økning i leiekostnadene, sier Brøste Sletta.

– Det er bare drøyt tre måneder siden dere feiret med champagne. Når ble det klart at dere ikke ville klare å fylle bygget?

– Vi feiret da at vi hadde finansiert gründerrommet. Vi hadde troa på dette tidspunktet – det hadde vi helt fram til 16. desember da fristen for endelige kontrakter var satt. Vi er fortsatt bestemt på å få det til.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sier til Åndalsnes Avis at han har forståelse for at enkelte leietakere synes leieprisen var for høg.

Industri-nedtur

Lars Stenerud mener nedturen som store deler av industrien har opplevd den seinere tida er hovedårsaken til at de ikke lyktes med å få inn nok leietakere.

– Det er naturlig at de som er utsatt for dette blir ekstra forsiktig, og også aktørene rundt dem er opptatt av å ha en lav risikoprofil, sier han.

– Du har vært en sterk pådriver for dette senteret. Gir du opp dette prosjektet nå?

– Nei. Behovet er fortsatt der, så vi gir ikke opp. Det er ikke uvanlig at det må gås noen runder i slike prosjekt, det sier også Sivas representant i dette prosjektet.

Tilbakeslag Styreleder i Nordveggen AS, Lars Stenerud, innrømmer skuffelse, men gir ikke opp planene. Foto: Erik Birkeland

Ikke skrinlagt

Også Solveig Brøste Sletta sier de på ingen måte har gitt opp.

– Det er ikke krisestemning her, selv om det hadde vært veldig greit å få satt i gang byggingen nå, sier hun.

– Har Siva trukket seg helt ut?

– Siva har avsluttet prosjektet på den måten at de ikke bidrar med flere prosjektmidler. Du kan si vi har fått et mer lokalt ansvar, men innovasjonssenteret er ikke lagt dødt. Hvis vi får med flere aktører og har et ferdig produkt, kan vi komme tilbake til Siva.

– Hvordan blir arbeidet med innovasjonssenteret framover? Blir det en pause og nær sagt en pust i bakken for dere nå?

– Nei, vi kjører på, vi tar ikke noen pust i bakken. Vi har allerede hatt første møte med vesentlige aktører. Og tirsdag har vi et nytt møte der vi skal jobbe med de videre planene.

Nye møter Konstituert daglig leder i Nordveggen, Solveig Brøste Sletta, sier de kjører på med nye møter neste uke. Foto: Nordveggen

Ser på flere alternativ

Innovasjonssenteret ble under planleggingen beskrevet som en måte for næringslivet i Rauma «å koble seg opp på fiberkabelen til innovasjon, forskning og utviklingsmiljøer i Norge». Senteret skulle dessuten gi «nytenking, forskning og utvikling av nye arbeidsplasser».

– Er det mulig å få til dette uten et eget innovasjonsbygg, Stenerud?

– Jeg mener det ville vært en kjempefordel om vi hadde et dedikert bygg, der det sitter personer som er mer opptatt av innovasjon enn gjennomsnittet. Men det er klart vi må se på mulighetene for andre løsninger også – for eksempel om det kan brukes andre lokaliteter.