Kunne stengt butikken

– Hadde vi drevet slik kommuneoverlegen i Molde skaper inntrykk av, at pasienter sendes fra sjukehuset uten at det følger noen skriftlig informasjon med om hva slags behandling pasienten har fått på sjukehuset, kunne vi bare stengt butikken. Virkeligheten er naturligvis ikke sånn. Alle pasienter som skrives ut fra sjukehuset, får med seg et A4-ark, underskrevet av lege. Der står det oppsummert hvilken behandling pasienten har fått, hvilke medisiner pasienten har fått og skal ha og hvilken oppfølging som skal gis. Pasienten får med seg et ut-notat som er jamgodt med en epikrise, sier Terje Hasselgård.

– Stemmer det ikke når kommuneoverlegen legger fram tall som viser at kommunen ikke har mottatt skriftlig informasjon om pasienten?

– Verktøyet vårt er papir og trykksverte. Vi sender med hver eneste pasient skriftlig informasjon om behandlinga og oppfølgingen. Det ligger i en stor konvolutt med pasientens navn på. Dette gjør vi for å få det til å gå fort. Vi har tall på dette.

– Vi kan trygt si at vi er gode på å sørge for at pasienten har med seg skriftlig informasjon. Det kommuneoverlegen i Molde etterspør, er elektronisk informasjon sendt til kommunen. Da snakker vi om en kontorteknisk sak, sier avdelingssjef Hasselgård.

Lever i sin verden

– Kommuneoverlegen i Molde skriver til Fylkesmannen at når skriftlig informasjon om pasienten mangler, utgjør det en risiko for pasientens sikkerhet. Hva tenker du om det?

– Jeg vil si at risikoen svekkes vesentlig ved at pasienten faktisk har papir med seg der det står hva sjukehuset har gjort og hvilken oppfølging pasienten skal ha. Kommuneoverlege Innerdal lever i sin verden; en lov- og forskriftsverden, mens vi på sjukehuset lager papirløsninger fordi pasienten skal ha kort liggetid på sjukehuset og komme raskt ut til oppfølging i kommunene. Innerdal ser på datoen når pasienten ble utskrevet fra sjukehus og når tid kommunen mottok elektronisk epikrise.

– Vi kan gjenta: Alt står i den skriftlige pasientorienteringen hver enkelt pasient får med seg når hun eller han skrives ut fra sjukehuset. Det er riktig at det er en avtale mellom helseforetaket og kommunene om elektronisk overføring av informasjon, men vi leverer informasjon, sjøl om det skjer på papir, sier Terje Hasselgård.