Det var foreslått å legge ned studietilbudet for restaurant- og matfag (RM) i Fræna og samle utdanningen på Åndalsnes. Det var foreslått å flytte byggfag til Romsdal vgs. i Molde. Men etter fylkestingets vedtak er det klart at Fræna beholder sin utdanning av kokker og servitører. Og man beholder byggfag fram til 2021. Dette tilbudet skal opp til ny vurdering, så framtiden er høyst uviss for skolens byggfagutdanning etter 2021.

YSK-vedtak skaper glede

Likevel er man svært lettet og fornøyd på Fræna videregående skole. Ikke minst fordi skolen har fått status som regiontilbyder av YSK, som er en fireårig utdanning som både gir yrkes- og studiekompetanse. Dette innen bygg/anlegg og teknikk og industriell produksjon (TIP). YSK-tilbudet er nå delt mellom Romsdal og Fræna videregående skoler, men blir heretter samlet i Elnesvågen.

– Dette er fantastisk gode nyheter. YSK-tilbudet gjør at vi får styrket skolens realfagmiljø. Det gir ringvirkeninger til studiespesialisering, som også blir styrket. Det gir et større elevgrunnlag for skolen. Det gir et sterkere fagmiljø, sier ordfører Tove Henøen, som hadde med juleblomst til rektor Arne Tjelle.

– Dette viser at fylkespolitikerne også viser vilje til å satse på distriktsskolene. Det er viktig og riktig at byskolene har fått store ressurser, men nå må det snart være Fræna vgs. sin tur. Nå bør skolens bygningsmessige utviklingsplan med total rehabilitering realiseres så fort som mulig, sier Fræna-ordføreren.

Fræna vgs. får YSK-tilbudet fordi skolen både har studiespesialisering og de nødvendige yrkesfagene. Men vedtaket har skapt reaksjoner i Molde.

Glad rektor

Rektor Arne Tjelle er svært glad for at Fræna vgs. har kommet styrket ut av prosessen som gir ny tilbudsstruktur for den videregående utdanningen i fylket. Han gleder seg også over at frafallet har gått ned. Over 80 prosent av Fræna-elevene gjennomfører nå den videregående utdanningen de har begynt på.

Når det gjelder YSK-utdanningen, har Arne Tjelle følgende kommentarer:

– Vi har hatt et langt og godt samarbeid med Romsdal vgs. og med næringslivet om denne utdanninga. Skolene våre har tilbydd YSK annethvert år. Begge skolene har hatt god rekruttering. Jeg tror fylkestingets vedtak om å samle YSK-utdanningen ved Fræna vgs. er lurt, fordi samarbeidet mellom skole og næringsliv da blir enklere og mer rasjonelt. Valget om å samle YSK i Elnesvågen skyldes blant annet argumentasjonen i en rapport fra Norconsult.

Bygger solide fagmiljø

– Der står det at YSK bør tilbys på en skole som har studiespesialisering, siden YSK-elevene skal ha den tyngste kompetansen i matematikk og fysikk. Dessuten var det en viktig politisk føring å bygge solide fagmiljø for framtida. Ved vår skole vil dette skje gjennom å styrke fagmiljøene innen for studiespesialisering, byggfag og TIP. Dette er viktig for en kombinert skole i distriktet, sier Tjelle.