En mann bosatt i søre del av Nordmøre måtte forrige uke møte i Nordmøre tingrett tiltalt for grov vold og trusler mot sin tidligere samboer og ektefelle.

Tilbake i tid

Volden skjedde i perioden 2004–2007. De bodde da sammen, først i Romsdal, deretter på Nordmøre. Forholdet ble anmeldt først høsten 2014, og kom til Nordmøre tingrett i sommer.

Totalt 13 vitner ble hørt i rettssaken. Flere av vitneforklaringen ble understøttet av legeerklæringer og kopier av skoledagbøker.

Mannen ble voldelig allerede tidlig i forholdet. Han hadde ofte raseriutbrudd, gjerne i forbindelse med at det ble drukket alkohol. Han blir beskrevet som sjalu og oppfarende, og dette resulterte også i fysiske overgrep.

Grove overgrep

Han slo henne med knyttet neve i ansiktet, han tok kvelertak på henne, en gang slik at hun holdt på å miste bevisstheten, han dyttet og sparket henne, og snakket flere ganger svært nedsettende om henne. Han utsatte henne for seksualisert vold, rispet henne med kniv, truet med å drepe henne og truet også med å ta sitt eget liv. Han dro henne etter håret, løftet henne opp mot veggen og satte seg på skrevs oppå henne for å hindre henne i å komme seg vekk.

Kvinna hadde på den tida mindreårige barn fra et tidligere forhold. Også disse ble utsatt for mannens temperament og voldelige oppførsel. Flere ganger ble de vitne til at han var voldelig mot deres mor, og ved en anledning lugget eller sparket han også dem. Han snakket også mange ganger nedsettende om dem.

Nektet all skyld

Mannen nektet skyld og påsto at alt var iscenesatt av hans tidligere kone for å skaffe seg penger. Han mente det var han som var offeret i saken. Retten festet ikke lit til denne forklaringen.

I skjerpende retning la retten vekt på at volden og de ydmykende krenkelsene skjedde over en periode på fire år. «Retten legger også vekt på at to av de fornærmede var små barn som opplevde flere av voldsutøvelsene», heter det i dommen.

Lavere strafferamme

Mannen er tidligere dømt for vold og trusler mot to tidligere samboere, samt mor og mormor til den ene samboeren.

I dommen fra Nordmøre tingrett denne gangen ble han dømt etter straffeloven § 219 første ledd. Fordi strafferammen her var to års fengsel fram til 1. januar 2006, altså i første periode hvor familievolden skjedde, ble dette øvre strafferamme for dommen. Denne har blitt hevet til tre år, og seinere fire år.

På grunn av at saken har hatt lang liggetid hos politiet, ble i tillegg fengselsstraffen redusert. Nordmøre tingrett endte dermed med å idømme mannen 1 år og 8 måneder i fengsel. I tillegg må han betale henne 150.000 kroner i oppreisningserstatning, samt 100.000 kroner i oppreisningserstatning til de to barna, samt saksomkostninger.