Regjeringen vil ha økt konkurranse i landbruket og foreslår å avvikle dagens ordning for markedsregulering av korn og egg.

– Innen korn og egg kan markedsbalanseringen foretas av en uavhengig aktør. Det vil styrke legitimiteten og fjerne usikkerheten om enkelte aktører nyter godt av fordeler som andre ikke har, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) til NTB. Også for eple og matpotet vil regjeringen avvikle markedsbalanseringen og innføre likebehandling med annen produksjon av frukt og grønt.

I landbruksmeldingen som ble lagt fram fredag, opprettholdes TINEs rolle som markedsregulator for kumelk, men regjeringen varsler samtidig andre tiltak som skal styrke konkurransen. Nortura skal beholde sin rolle som markedsregulator innen kjøttproduksjon, men regjeringen vil innføre en mottaksplikt fra uavhengige aktører.

Svinekjøtt

Målprisen og volummodellen for svinekjøtt foreslås også avviklet, hvilket vil innebære at ordning blir den samme for svinekjøtt som for andre kjøttslag.

Landbruksmeldingen tar også til orde for skjerpede klimatiltak innen jordbruket. I dialog med næringen skal en konkret plan for utslippsreduksjoner utarbeides.

– Vi vil legge større vekt på klimahensyn i kommende jordbruksoppgjør. Det er ikke mulig å produsere mat uten utslipp, men det er viktig å redusere det samlede klimagassutslippet fra jordbruket, sier Dale.

Kutter melkeregioner

Antall regioner for melkeproduksjon foreslås kuttet fra 19 til 10, og Dale viderefører med nye grep den geografiske produksjonsfordelingen.

– For å øke og effektivisere norsk matproduksjon må jordbruket få anledning til å omstille seg. Det aller viktigste er å sørge for jordbruksproduksjon over hele landet. Den beste jorda skal brukes til korn- og grøntproduksjon, ikke husdyr, sier han.

De 10 melkeregionene vil gi en mer kostnadseffektiv produksjon og likere utviklingsmuligheter for bønder i alle regioner, mener regjeringen.

Økologisk kutt

Regjeringen går også inn for å fjerne 15-prosentmålet for økologisk omsetning og produksjon i landbruksmeldingen.

– I dag har vi betydelig større produksjon enn det som faktisk blir omsatt. Forbrukertrendene trekker i retning av økologiske produkter, men det er ingen idé å opprettholde et mål som fører til økt matsvinn, sier Dale.

Han tar også til orde for å fjerne finansieringen av opplysningskontorene for melk, kjøtt og egg over omsetningsavgifter. Dette frigjør om lag 100 millioner kroner til norske bønder.

– Opplysningsvirksomheten kan om ønskelig videreføres av næringsmiddelindustrien i egen regi, sier Dale.