Norge ligger dermed an til å kun gå fra 19 til 18 fylker på frivillig basis, skriver Klassekampen. Stortingsflertallet ønsker et regionalt nivå og har igangsatt en regionreform for å redusere antallet fylker til ti regioner. Regjeringen hadde satt frist 1. desember til fylkene om å fatte vedtak om reformen.

Avisen har gjort en gjennomgang som viser at i det som kunne blitt region Nord-Norge ønsker Finnmark å stå alene, mens Troms og Nordland snakker sammen. I Trøndelag har Nord og Sør vedtatt å slå seg sammen. I Møre og Romsdal er det strid om fylket skal deles og finne løsninger nordover og sørover. I Innlandet sier Oppland ja, mens Hedmark heller mot nei. På Vestlandet sier Hordaland og Sogn og Fjordane ja, men Rogaland sier nei til sammenslåing. En Skagerrak-region sier Vestfold ja til, men Telemark er splittet. I Agder sier Vest ja og Aust nei til fusjon. Viken får nei fra Akershus fordi fylket ønsker Oslo som en del av planen med Buskerud og Østfold. Oslo ønsker å stå alene.

De mange nei-svarene kan imidlertid bli trumfet av et ja i Stortinget, som har understreket at reformen ikke er frivillig.