Lillestrøm, Kristiansand og Kongsberg troner på toppen i kåringen av Norges beste sykkelby. Det viser undersøkelsen «Syklist i egen by» – en temperaturmåling på hvor flinke 30 av Norges største byområder er til å legge til rette for sykling.

Molde klatrer

På årets liste kommer Molde på en del 25. plass med Bergen. Deretter følger Hønefoss, Haugesund, Moss og til slutt Ålesund, som altså alle er dårligere byer for syklister enn Molde.

Siden forrige måling, for to år siden, har Molde klatret to plasser.

Det er syklister som er «jury» gjennom at de svarer på 11 spørsmål om hvordan de opplever forholdene i de ulike byene.

Store forskjeller

«Syklist i egen by», som er Norges eneste landsomfattende brukerundersøkelse om sykling, viser at det er et stort sprik mellom de beste og de dårligste byene.

– Jevnt over har norske byer fortsatt en lang vei å gå for at sykkel skal være foretrukket transportmiddel på daglige, korte reiser. Samtidig har mange norske kommuner gode ambisjoner og planer.

Det sier generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening til syklistene.no.

Noen hovedfunn

Årets undersøkelse viser at syklistene ikke opplever at det er blitt noe vesentlig bedring av sykkelforholdene fra 2014 til i år.

Oslo, som skal vedta «Oslostandarden for sykkeltilrettelegging», er fem plasser opp fra forrige kåring – fra 23. til delt 16. plass. Oslo har hatt største forbedring i poengsum siden første undersøkelse, i 2008.

Lillestrøm har vunnet alle fem gangene undersøkelsen har vært gjennomført. I år har Lillestrøm beste score på 8 av 11 spørsmål.

Ålesund har havnet nederst alle fem gangene.