Våren 2014 ble Facebook-gruppen «Møreaksen utenom Molde» (MuM) opprettet som en protestaksjon mot E39 gjennom Molde.

Gruppen har i dag over 2000 medlemmer, hvor mange viser stort engasjement for saken.

Mandag endret imidlertid initiativtaker Terje Tovan gruppens navn til «Molde uten Møreaksen».

– Direkte uforsvarlig

Årsaken er informasjonen om at det kan bli 50 kilometer eller mer med tunnel mellom Molde og Ålesund, uten at man i dag kan si noe om hvor veien kommer til å gå.

– Løsningene for E39 gjennom Molde har heller ikke blitt avklart. Prosjektet E39 Molde – Ålesund får en sannsynlig prislapp på mellom 35 og 40 milliarder kroner. Romsdalsaksen vurderes nå som en langt bedre løsning for E39 gjennom sentrale deler av fylket. Møreaksen vil utgjøre en omvei mellom søndre og nordlige deler av fylket, og være en barriere både økonomisk, sikkerhetsmessig og psykisk, sier Tovan, som mener Nordmøre og indre deler av Romsdal er langt bedre tjent med Romsdalsaksen:

75 nye medlemmer

Selv om gruppen har endret navn og formål, er Facebook-adressen fremdeles den samme.

I et innlegg informerer Tovan om endringen, og skriver at de som ikke støtter denne har mulighet til å melde seg ut.

– Hvorfor valgte du å endre navn på eksisterende gruppe, i stedet for å opprette en ny?

– Gruppen har sitt utgangspunkt i motstand mot E39 gjennom Molde. Det har hele tiden vært et uttrykt ønske fra svært mange medlemmer at man markerer sin motstand mot selve årsaken, nemlig Møreaksen. Etter hvert har dette blitt et stort press. Som initiativtaker har jeg personlig hele tiden vært svært skeptisk til Møreaksen. Men siden regjeringen har vedtatt den, har det vært mer realistisk å arbeide for å få den utenom eller bak byen. Nå fremstår imidlertid E39 Molde-Ålesund i en form som er helt uakseptabel, og som store deler av fylket bør ha interesse av å stoppe, sier han.

– Hvordan har medlemmene mottatt endringen? Er det noen som har meldt seg ut?

– Vil vokse mye

Tovan tror gruppen kommer til å vokse ytterligere nå som den har endret formål.

– Vi er overbevist om at gruppen vil vokse mye i tiden fremover. Vi kommer til å arbeide hardt og bredt. Først og fremst blir det viktig å engasjere folk på sørsiden av fjorden, i indre Romsdal og på Nordmøre.  Alle disse er langt bedre tjent med Romsdalsaksen, sier han.