Søndag ettermiddag og kveld raste debatten på Facebook etter at noen publiserte bilder av en flokk med storfe som sto i djup gjørme. Flere hundre personer delte og kommenterte innlegget, og mange skrev også i kommentarfeltet at de skulle varsle Mattilsynet.

Veterinær Jan P. Valde forteller at de allerede tidlig forrige uke fikk bekymringsmelding, og torsdag var de på tilsyn.

Vedtak og husly

– Etter tilsynet torsdag har vi gitt varsel om at vi har fattet vedtak om at dyra må i hus. Det er helt vanlig at vi gjør det i slike saker, sier Valde.

– Hvorfor er husly så viktig?

– Det handler først og fremst om at dyra skal få kunne hvile skikkelig. Det skal være tak, slik at dyra får et tørt og bekvemt underlag å ligge og hvile på, forklarer Valde.

Må ha tak og liggeunderlag

Normalt vil det bety et isolert underlag, for eksempel av halm eller tilsvarende.

– Hva har vært problemet her?

– Her har det blitt veldig gjørmete rundt fôrhekken, som ikke er så unaturlig med værforholdene i vårt område og med tråkkinga til dyra. Da har ikke dyra noe sted å legge seg ned for å hvile, og da går det utover dyrevelferden.

– Hvordan løses saka?

– Her har bonden en løsning klar, så det kommer til å ordne seg i løpet av et par dager, sier Valde.

Dyra det dreier seg om er kjøttfe, primært av typen Herford. Kyr og kviger, samt en avlsokse. Kyrne brukes ikke til melkeproduksjon.

– Etter at vi nå har gitt varsel om vårt vedtak, regner vi med at dette løser seg veldig snart, sier Valde.

– Dyra har det bra

Bonden ønsker å være anonym, men bekrefter at han har dialog med Mattilsynet, og at løsningen for husly tas i bruk snarest.

– Dyra har det bra, og det bekreftet også Mattilsynet da de var her, sier bonden til Romsdals Budstikke.

Ville ha fokus på dyra

Det var Liv Magnhild Lium som la ut innlegget på Facebook.

– Vi reagerer på at Mattilsynet ikke har grepet inn tidligere. Vi varslet dem for første gang for et år siden og var på nytt i kontakt med dem for tre uker siden. At det da ikke blir tatt grep, synes jeg er uholdbart og postet derfor bildene på Facebook for at det skulle fokuseres på forholdene til disse dyrene, sier hun til Romsdals Budstikke søndag kveld.

Fra søndag – Vi reagerer på at Mattilsynet ikke har grepet inn tidligere, sier hun som tok bildene og la ut meldingen på Facebook. Hun er nå glad for at noe vil skje. Foto: Privat

– Dyrene går ute hele året. De blir fôret jevnlig, men det er så dårlige forhold der disse står, at når det regner slik det gjør nå, så blir det veldig ille.

Når hun får beskjed om at Mattilsynet nå har gitt varsel og bedt om endring, blir hun glad.

– Det er fint at det nå endelig blir gjort noe. Det var dét som var intensjonen med å legge ut disse bildene.

Det var dette Facebook-innlegget som skapte en voldsom diskusjon på nettet søndag ettermiddag og kveld. På bare få timer delte og kommenterte flere hundre personer saka. Foto: Privat
Seniorinspektør Jan P. Valde hos Mattilsynet. Bildet er tatt tidligere. Foto: Erik Birkeland