Søndag tok Bolsøy avskjed med sin diakon Rune Hvidsten som blir pensjonist 1. januar – nøyaktig 20 år etter at han startet.

Under gudstjenesten i Røbekk kirke snakket Hvidsten rundt bibelordet «I min fars hus er det mange rom», i betydningen at fellesskapet skal ha plass til alle.

Dette gikk da også igjen i flere av takketalene under kirkekaffen etterpå – at Hvidsten har innlemmet så mange ulike grupper i menighetens fellesskap gjennom arbeidet sitt.

7000 husbesøk og samtaler

En diakon er leder av kirkens omsorgsarbeid, der personlige samtaler med folk i tøffe livsfaser er en viktig del. Før sin tale, hadde kirkeverge Hans Jakob Nes gått gjennom diakonens årsmeldinger:

– De viser at Rune har gjennomført over 7000 husbesøk og samtaler, fortalt han.

Dette betyr at Hvidsten – i snitt - har gjennomført et husbesøk eller en personlig samtale hver eneste dag gjennom 20 år.

Huntington

Under gudstjenesten fortalte Hvidsten for øvrig om en sjelden helseutfordring han har fått diagnostisert – Huntingtons  sykdom, «en slektning av Parkinson», som Hvidsten sjøl forklarte det. Bare cirka 250 personer i Norge har diagnosen, som etter hvert vil skape vansker for balansen og fysikken generelt.

Dette blir en utfordring for en mann som har hatt et sterkt engasjement for friluftsliv generelt, og pilegrimstradisjonen spesielt. Hvidsten har dermed gått flere pilegrimsruter, blant annet til Trondheim.

– Noe av det første jeg skal gjøre som pensjonist, er å prøvevandre en ny pilegrimsrute tvers over Gran Canaria, forteller han Rbnett etter gudstjenesten.

Varm og inkluderende

Stikkord for Hvidstens arbeid i takketalene i Røbekk var bla a varme, inkludering, fellesskap og omsorg. Gudstjenesten søndag bar da også vitne om et allsidig fellesskap, der psykisk utviklingshemmede deltok med musikk og sang i tillegg til strykere og forsanger på galleriet, ledet av kantor Dirk Hauenschild.

Blant annet sang Lillian By flere solosanger, til sist «Tett ved sida mi går Jesus», akkompagnert av kantoren.

I tillegg til Nes, ble takketalene holdt av leder i menighetsrådet Dag Brekke, sogneprest Tormod Remøy fra staben, samt mangeårig medarbeider i Molde domkirke, Terje Jonsson, som har kjent Hvidsten i 40 år.

Etter talene under kirkekaffen, reiste hele menigheten seg og takket diakonen med stående applaus. På vei ut av kirka var det mange som ga diakonen en varm klem og takket  for det han har betydd gjennom 20 år som diakon i flere menigheter i Molde kommune.

Etterfølger

Hvidsten har vært sjukmeldt det siste året, og da har Rigmor Dahl vært diakonvikar. Hun har nå fått stillingen, og blir innsatt i januar.