Det er den britiske regjeringen som har anket saken inn for høyesterett, og statsminister Theresa May har sagt at hun er sikker på at anken vil føre fram. May mener hun kan gjennomføre utmeldelsen av EU uten behandling i Parlamentet, men en domstol i London kom 3. november til motsatt konklusjon.

Høyesterett har satt av fire dager til å høre partene, men en avgjørelse er først ventet rett over nyttår. Blant dem som får uttale seg i høyesteretts behandling, er ledende jurister fra Skottland, der et klart flertall i folkeavstemningen stemte mot EU-utmeldelse.

Komplikasjoner

Theresa May har sagt at hun vil utløse artikkel 50 i Lisboatraktaten, som starter den formelle utmeldingsprosessen av EU, innen utgangen av mars neste år. Kommer høyesterett til at det må en avstemning til i Parlamentet, er det ikke sikkert at hun vil nå denne fristen.

– Det er svært usannsynlig at Parlamentet vil blokkere brexit-prosessen, men de vil komplisere den betydelig, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han peker på at dersom høyesterett kommer til at det blir nødvendig med et parlamentsvedtak, vil det åpne for at Underhuset får kikke regjeringen i kortene.

– De blir orientert om strategien Theresa May går inn i prosessen med, for eksempel hva Storbritannia vil være villig til å forhandle bort og hva som er ufravikelige mål. Og blir man først orientert, er veien kort til også å stille bestemte krav til regjeringens forhandlingsmandat, sier Bratberg.

Han sier at det da blir avgjørende for regjeringen å holde et flertall bak den kursen de har bestemt seg for.

– Foruten disse komplikasjonene i Underhuset kan også lordene i Overhuset ha innvendinger mot både strategi og substans, sier Storbritannia-eksperten.

Holder May våken

Statsminister Theresa May innrømmet i et intervju i avisen Sunday Times' magasin forrige helg at av alle saker hun har til behandling, er det brexit som holder henne våken om nettene.

– Vi lever i en svært utfordrende tid. Og vi må komme i gang med å få i stand en brexit-avtale. Det er jeg veldig klar på..... Men dette er virkelig kompliserte saker, sa Theresa May.

Skulle den britiske regjeringen tape i høyesterett, har den ifølge BBC forberedt en kort lovtekst på bare tre linjer for å få kjapt gjennom et brexit-vedtak i Parlamentet. Håpet er ifølge kilder i regjeringen å få vedtatt loven på bare to uker.