Neste år håper Lillian Hansen i RomsdalEvent på et helt annet konsept julemarked i Rauma. Nå har det de siste helgene vært markeder flere steder.

– Det var damene på Hau'n håndlaga som kom med ideen om at man heller bør arrangere ett stort julemarked i Rauma. Og det bør være innendørs, fastslår Lillian, som altså leende forteller at hun lørdag morgen måtte love mannen sin på tro og ære at hun aldri, aldri skal arrangere julemarked ute igjen.

– Været har blitt for dårlig, rett og slett. Men det er faktisk bedre i år enn i fjor, for da blåste det i tillegg, skratter hun.

Drømte om Røros

De omtalte Hau´n damene, Arnhild Engen og Elin Søvik Hjelden, reiser mye rundt på markeder.

– Det er en grunn til at julemarkeder ellers ofte arrangeres innendørs, fastslår damene.

– Men jeg hadde jo sett for meg litt sånn Røros, med snø og hest og slede, ler Lillian, som ser for seg for eksempel Isfjordshallen som arena for et kjempemarked neste jul.

– Og det må bygges større etter hvert, og man vil kanskje kunne få flere tilreisende aktører også, sier Elin.

Ni nek

Det er ganske glissent ute ved bodene på parkeringsplassen mellom skole og kirke, og meldes ikke om den store handelen.

– Vi har solgt 300 julenek den siste uka, og hadde heldigvis bare igjen ni vi måtte selge her i dag, sier Ulla Helene Ytterli Tokle, på post for Rauma-speiderne, som i alle fall har ei bålpanne å varme seg ved.

– Felles er topp

Hilde Brenden Nielsen og Jannicke Endrerud står og selger grøt og kjøttsuppe til inntekt for skøytebana i Isfjorden. Det er ikke mange hundre kroner i boksen ved endt økt. Heller ikke Evy Sødahl Åndal eller Mette Enstad Trana melder om noen lykkedag på salgsfronten.

– Det er jo på en måte koselig dette også, men det blir ikke så mye salg, akkurat, forteller Evy.

– Hva tenker dere om et stort, felles marked innendørs i stedet?

– Det hadde vært helt topp, sier damene.

Etter markedet var det julegrantenning utenfor Hen kirke, med gang rundt juletreet og en godtegavmild nisse som kom til hest. Her var det mer folksomt. Inger Sølsnes fra Åndalsnes var med sin trommespillende sønn, som var på oppdrag for Isfjorden og Åndalsnes skolemusikkorps både på marked og ved julegrantenning. Det var litt i sureste laget ute for henne også.

– Tenk å hatt et marked inne, før man gikk i tog opp til julegranntenninga etterpå, foreslår hun.