De borgerlige partiene ble lørdag kveld enige om neste års statsbudsjett. Flere uker med krevende forhandlinger er over, og det var lettede partiledere som var samlet på en pressekonferanse i lokalene til ASKO Norge.

– Årets budsjettforhandlinger har vært mer krevende enn tidligere, og klimatiltak har vært det aller vanskeligste. Men vi ga aldri opp å komme til en enighet, og man må gi og ta for komme dit – noe vi alle har gjort, sa statsminister Erna Solberg (H).

Både Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen fortalte at de har lyttet til Venstre og KrF, og at de har strukket seg langt for å komme til enighet.

– Vi er fornøyd med en enighet, samtidig som at den mye omtalte bilpakken ligger fast. Det er også endringer vanlige norske familier vil tjene på, sa Jensen.

– Ikke et sekund for tidlig

Den såkalte bilpakken har vært en hemsko i budsjettforhandlingene, men de borgerlige partiene fant en måte å unngå den på, noe som fikk hjulene til å begynne å rulle.

– Enigheten kom ikke et sekund for tidlig, sa Hareide på pressekonferansen.

Til NTB sier han at det statsbudsjettet partiene nå er enige om er et langt skritt i riktig retning for levere på det grønne skifte.

– Strategien med ultimatum fra regjeringens side har kostet Norge dyrt, men i tillegg gitt tidenes budsjettforhandlinger, noe som igjen har gitt resultatene vi ser nå, sier Hareide.

Brokete vei

For Venstre-leder Trine Skei Grande har det alltid vært det viktigste for dem å kutte i klimagassutslipp.

– Puh, nå er vi en god jafs på vei til Paris, sa hun på pressekonferansen.

Skei Grande innrømmer at måten partiene kom fram til enighet på, var litt for brokete.

– Og det var veldig nære at vi ikke kom til enighet, men jeg har et mantra om at alt som er viktig er vanskelig, og dette var veldig, veldig vanskelig, sier hun til NTB.

– Strukket oss langt

Høyre, Frp, KrF og Venstre er enige om en budsjettpakke på litt over 6,3 milliarder kroner. I underkant av 2,6 milliarder skal gå til klima- og miljøtiltak.

– Nesten halvparten har gått med på å imøtekomme samarbeidspartiene. Dette viser at vi har tatt Venstre og KrF på alvor, og at vi i Frp har strukket oss langt for å bli enige, sier Frp-leder Siv Jensen.

Ifølge TV 2 skal partene ikke være enige om en budsjettavtale i tradisjonell forstand, men en avtale støttepartiene kommer til å stemme subsidiært for i finansdebatten i Stortinget mandag 5. desember.