Det er historie i veggene i det nye lokalet til Fjordfiesta furniture AS i Myrabakken 3. Tidligere holdt et mekanisk verksted hus i bygget. De produserte blant annet mekaniske nisser som har stått i ulike butikkvindu og vært en stor severdighet i førjulstida i Molde. Det passer utmerket for daglig leder Pål Lunder.

Bladde i gamle bøker

For å finne fram til suksessen «Scandiastolen» måtte han bla i historiebøkene. Rettere sagt, boligmagasin og bøker fra 50-tallet. Der så han en stol han oppfattet som tidløs. En glemt skatt. Den ble designet av Hans Brattrud i 1957. Han tok kontakt med bedriften som tidligere hadde laget stolen, men den viste seg å ha gått ut av produksjon. Designeren hadde også tatt tilbake rettighetene til designet. Lunder tok kontakt med Brattrud, og lurte på om det kunne være interessant å starte opp igjen. Det var det. Resten er, som kjent, historie.

Norskprodusert

Brattrud er nå 82 år gammel, og er fremdeles i full vigør. Han bor kun en kilometer unna fabrikken på Dokka, hvor stolene produseres av seks menn i sin beste alder.

– Nissene på fabrikken, kaller vi dem. Seg imellom har de i gjennomsnitt 25 års fartstid som møbelsnekkere, forteller Lunder. Fjordfiesta eiger sjøl fabrikken. Det kommer godt med når de skal åpne nytt showroom i hjertet av Molde.

Ingen konkurrent

– Jeg gleder meg til å vise fram produktene våre. Vi har hatt lagerutsalg fra de tidligere lokalene på Bergmo, og da var køa lang. Men nå har vi åpnet kontor og showroom. Til å begynne med skal vi ha åpnet onsdager og torsdag, så får vi se hvor stor etterspørselen blir, sier Lunder. Han legger vekt på at de ikke skal være en konkurrent til interiørbutikkene i byen, men at de kun er ute etter å vise fram seg sjøl.

– Visste du at det ikke er så mange som vet at vi er fra Molde? Det vil jeg at folk skal vite, sier han.

Lokal link

Lunder er opptatt av at det meste de driver med skal ha en lokal tilknytning. Blant annet samarbeider de med Melbye snekkeri på Eide, stiller ut tekstiler fra Røros tweed, eid av Rauma garn. En stor bar i tre står også til utstilling. Den er laget av Nesje, og den nye baren er snekret sammen av gamle deler.

– Det er viktig for meg at lokale aktører får vist seg fram. Vi samarbeider, og har tett kontakt. Når vi først skulle åpne showroom, synes jeg det var på sin plass de fikk være med, sier han.

Ut i verden

Lunder tror kundene synes det er kjekt å komme innom for å slå av en prat om møblene. De kommer rett til kilden.

– Historien vår er spennende. I tillegg har vi spisskompetansen, etter som det er vi som produserer og lager møblene. Vi kan det som er verdt å vite, sier han. Det er ingen tvil om at produktene, og spesielt scandiastolen, er populær. Det var ekstra stas da en prestisjefylt møbelbutikk i Milano ønsket å kjøpe den inn.

– Det var en fjør i hatten. Stolen har blitt en norsk klassiker. Vi er i ferd med å nå ut til Europa, og har 5–6 ulike forhandlere, forteller han. Til tross for at møblene til Fjordfiesta høster stor oppmerksomhet verden over, er ikke Lunder så opptatt av å markedsføre sitt eget showroom.

– Jeg regner med at folk finner fram. Vi har et flott lokale i nærheten av Plassen, som er akkurat sentralt nok. Vi er jo ikke en butikk. Vi er et supplement. Det viktigste for oss er å være oss sjøl, sier han.