I juni vedtok Nesset kommunestyre med 12 mot ni stemmer at Nesset skal slå seg sammen med Molde og Midsund.

Ikke alle innbyggerne var fornøyd med at Nesset ikke skal fortsette som egen kommune. I november igangsatte derfor en gruppe personer en underskriftsaksjon, der målet er å få en ny folkeavstemning om kommunereformen.

«Ugyldig vedtak»

Innbyggerne krever at vedtaket om sammenslåing blir opphevet, og at det legges ut en ny folkeavstemning med kun to alternativ: Molde/Midsund eller Nesset alene.

De mener at forutsetningene som er lagt til grunn for kommunestyrevedtakene i Nesset i februar og juni ikke er til stede.

– Ikke bindende folkeavstemning

Hurlen mener det er feil at vedtaket er ugyldig.

– Det ble gjennomført en rådgivende folkeavstemning i slutten av april, hvor blant annet ett av alternativene var «Flest mulig Romsdalskommuner». Dette forslaget fikk over 40 prosent av stemmene i en folkeavstemning med over 60 prosent oppslutning av de stemmeberettigede i Nesset, sier han til Rbnett, og legger til:

– Ved en rådgivende folkeavstemning står kommunestyret fritt til å gjøre sine egne vurderinger og vedtak - noe kommunestyret også har gjort. Dette har ikke vært noen bindende folkeavstemning, som kan synes å være oppfatningen i det innbyggerforslaget som er kommet.

To år på prosessen

Hurlen sier at de har brukt to år på kommunereformprosessen.

– Vi har holdt en rekke folkemøter og innbyggerundersøkelser, laget flere intensjonsavtaler og fått Telemarksforskning til å utrede ulike alternativ til framtidig kommunestruktur. Kommunestyret hadde derfor en svært godt utredet sak som grunnlag for sitt endelige vedtak, sier han.

Avtalen med Molde og Midsund var også kjent da kommunestyret behandlet kommunereformen i juni, påpeker Hurlen.

Demokratisk rettighet

Tidligere i november sa Hurlen at han var lite begeistret over at det jobbes for en omkamp.

Han er likevel tydelig på at en underskriftskampanje og et innbyggerforslag er en demokratisk rettighet som kommunestyret må ta stilling til.

– Kommunelovens § 39a har klare føringer i slike saker. Det kan blant annet ikke fremmes forslag med samme innhold som er behandlet av kommunestyret i løpet av valgperioden. Før kravet om ny folkeavstemning kan behandles, må derfor kommunestyret ta stilling til om forslaget omfattes av denne loven, sier Hurlen.

Ifølge kommuneloven har kommunestyret seks måneder på seg til å behandle forslaget.

– Vi vil likevel forsøke å behandle saken i førstkommende møte 15. desember, sier Hurlen.

– Kan ikke snu ryggen til framtiden

Selv er Hurlen klar på at de er ferdig med saken.

– Nå handler det om å bygge en ny kommune sammen med Midsund og Molde. Nesset har store utfordringer med å opprettholde dagens tjenestetilbud, arbeidsplasser og folketall. Vi kan ikke snu ryggen til framtiden og utviklingen. Jeg er overbevist at vi gjennom intensjonsavtalen har de beste forutsetningene til å opprettholde tjenestetilbudene våre i Nesset, og legge til rette for vekst og utvikling i hele den nye kommunen, sier han.

Innbyggerforslaget med listene og underskriftene er signert Edgar Solbak, som er en av dem som har engasjert seg i underskriftsaksjonen. Det har ikke lyktes Rbnett å få en kommentar fra Solbak torsdag kveld.

Stort engasjement

Edgar Solbak, som har frontet aksjonen, sier at det var lett å få tilstrekkelig med underskrifter.

– Vi gikk fra dør til dør. Det var flere som ikke var heime, men vi lyktes uansett med å samle inn nok underskrifter. Vi har fått flere henvendelser fra innbyggerne i ettertid, men nå er listene levert inn. Vi måtte ha underskrifter fra minst to prosent av innbyggertallet for at saka skulle tas opp igjen, og fikk nærmere 12, sier Solbak.

– Ta et steg tilbake

Han opplever at mange er frustrerte over hvordan resultatet av den forrige avstemningen ble behandlet og tolket.

– Ordføreren er tydelig motivert til å slå sammen Nesset med Molde og Midsund, men det er viktig å tenke på hva innbyggerne er tjent med. Det er at Nesset består som egen kommune fram til det kommer et sentralt pålegg om sammenslåing. Da kan vi lage en bedre kommune som inkluderer alle nabokommunene, sier Solbak, som ber politikerne om å respekterte innbyggerforslaget:

– Jeg ber det knappe flertallet om å vise såpass politisk handlingsrom at de ikke avviser kravet blankt, men tør å ta debatten. Det er jo det politikk handler om.