Et Cessna-fly var en halvmeter fra å kjøre rett inn i en brøytebil på Molde lufthavn i januar. Statens havarikommisjon for luftfart karakteriserer hendelsen som alvorlig. Deres rapport ble offentliggjort torsdag.

Cessna-flyet med to passasjerer hadde flydd fra Bjorli til Molde, og på nestenulykken skjedde da flyet skulle bort til drivstoffanlegget på flyplassen.

I rapporten står det at flyet fikk startproblemer. Havarikommisjonen beskriver hendelsen slik:

"Passasjeren som hadde hjulpet til med starten på Bjorli var ikke til stede, og den andre passasjeren skulle derfor passe bremsene og throttelen. Fartøysjefen gikk foran på høyre side og svingte propellen. Da motoren startet, reagerte imidlertid passasjeren feil og skjøv throttelen inn. Kraften fra motoren økte dermed slik at flyet begynte å skli på underlaget av snø og is. Fartøysjefen hoppet opp på en plattform på understellsleggen som benyttes ved fallskjermutsprang og forsøkte å komme inn i cockpit, men uten å lykkes. Flyet beveget seg 30–40 meter før passasjeren fikk trukket throttlen tilbake. Det stoppet da ca. en halv meter fra en brøytemaskin som sto parkert på lufthavnen."

Ingen ble skadd i hendelsen, men havarikommisjonen konkluderer med at dette er en påminnelse om risikoen ved håndstart av flymotorer. Det har vært en lignende hendelse på Vigra, og rapporten etter den episoden inneholder en liste med relevante forholdsregler.

Fartøysjefen på Cessnaen i Molde har ifølge rapporten i ettertid sett at han skulle brukt mer tid på å forvisse seg om at passasjeren forsto oppgavene før de startet flyet igjen i Molde.