Børsene stuper etter USA-valget

Børsene i Europa faller kraftig etter Donald Trumps valgseier i USA.

Presidentvalget i USA påvirker børsene i Asia. Her vises valgkampen på en skjerm hos et finansselskap i Tokyo.  Foto: Toru Hanai / Reuters / NTB scanpix.

Nyheter

Hovedindeksen på Oslo Børs falt umiddelbart med nesten 3 prosent da handelen startet onsdag morgen. Et kvarter senere var fallet halvert.

Europa og Asia

Kort tid etter at aksjemarkedene åpnet, hadde DAX 30-indeksen i Frankfurt sunket 2,9 prosent. I London var nedgangen på 1,9 prosent. Indeksen CAC 40 i Paris falt 2,8 prosent.

Effekten av Trumps valgseier har så langt vært størst på børsen i Tokyo. Her stupte verdien av aksjene da det ble klart hvordan valget ville ende, og indeksen Nikkei 225 hadde sunket 5,4 prosent da børsen stengte.

I Hongkong var nedgangen på 2,2 prosent, mens Shanghai-børsen falt 0,6 prosent.

Frykter ustabil framtid

I USA selger investorene unna i frykt for en ustabil framtid, og terminkontraktene, som også kalles futures, var ned 3,5 prosent til 17.647 på Dow Jones-indeksen etter oppgang dagen før da markedet trodde Hillary Clinton ville vinne. Samtidig faller dollaren mot både japanske yen og euro.

Også i London har terminkontraktene sunket med over 4 prosent.

I Mexico raste kursen på pesos med over 10 prosent. Valutaen har blitt utpekt som et barometer på Donald Trumps sjanser, ettersom landet kan ha mye å tape på en Trump-seier, og regjeringen hadde allerede før valget så sterk frykt for en Trump-seier at det er utarbeidet kriseplaner.

Trump har lovet å bygge en mur mot Mexico, deportere millioner av mexicanske innvandrere, nekte mexicanere å sende penger hjem til familien og avvikle frihandelsavtalen NAFTA som kan føre til stor arbeidsløshet.