Det er en blid og skjeggete mann som ønsker undertegnede velkommen inn i atelieret på Gamle Førrisdal skole i Degernes. Her har Øystein Kjøll drevet med kunst sammen med kona i over 20 år. I tillegg til å være kunstner er Øystein også en habil bluessanger. Han forsøker å by på en kopp kaffe, men jeg må pent forklare at jeg ikke er mann nok for en slik kopp. En som åpenbart er mann nok, i alle fall dersom en skal bedømme etter det fagre ansiktsåret, er Øystein Kjøll selv.

Nylig kom han på tredjeplass i kåringen «Norges beste skjegg», som forrige helg ble arrangert for første gang av foreningen Skjeggmenn.

Barbering Øystein Kjøll får hjelp til å stelle landets tredje fineste skjegg av kona Kari Sandstø Kjøll. Foto: Joachim Constantin Høyer

– Menn kan også stelle seg

Det skjeggete mesterskapets finalerunder ble avholdt i Oslo. Der konkurrerte Kjøll mot 15 andre finalister. Det hele foregikk som en dømt konkurranse, og Kjøll kan melde om særdeles gode tilbakemeldinger på de gråe tonene i skjegget hans. Det synlige beviset for tredjeplassen, i form av en medalje, henger pent og pyntelig der Kjøll pleier å stelle skjegget sitt.

– Medaljen må være i nærheten av barbersakene. Jeg fikk ros for formen på skjegget, balansen mellom bart og skjegg, og stilen min generelt med vest og sixpence, forklarer romsdalingen, som mener mannfolk flest har godt av å stelle seg litt mer enn mange gjør.

For litt arbeid og vedlikehold krever skjegget, samtidig som at man må la håret gro seg til litt. At det er en jålete stil går ikke Kjøll med på.

– Skjegg er mandig, men det krever tålmodighet. Om morgenen er det et helt normalt morgenstell, men vi bruker en del skjeggolje. Å sette av tid til seg selv er det ikke noe feminint i det hele tatt. Det å kle seg stilfullt og ta vare på seg selv kommer også kona eller kjæresten din til gode. Du setter deg selv på dagsorden, og   løfter deg selv opp, sier en selvsikker mann, som mer enn gjerne lar andre stelle skjegget for ham.

Foto: Joachim Constantin Høyer

– Jeg drar gjerne inn på disse gammeldagse barbersalongene i Oslo. De salongene er i stilarter fra langt tilbake. Du sitter i gamle frisørstoler og blir stelt med og får ordnet skjegget. Det er en del av pakka, mener Kjøll.

– Det er mange forskjellige stiler og trender. Noen av dem kaster jeg meg på, andre ikke. Det gjelder å finne ut hva som passer for deg. Prøv, oppfordrer han Romsdals Budstikke sine mannlige lesere.

Mens lokalavisen er på besøk i Østfold er det kona Kari Sandstø Kjøll som står for stellet av ansiktshår. Hun er heldigvis for Øystein ikke av typen dame som ber mannen barbere seg.

– Jeg synes skjegget er kjempespennende. Mange menn har skjegg, og jeg synes det er mandig, sier en støttende kone, som Øystein sier er en viktig støttespiller for at han skal få være seg selv.

– Jeg bruker fortsatt lengst tid på badet, flirer Kari mens hun trimmer litt på mannens hårete fjes.

Av de originale hipsterne

Øystein Kjøll er etter hvert blitt en kjent skikkelse i bygda Rakkestad, men det er nok ikke like mange som kjenner til han «heime», som han så fint sier det selv. Gossingen er nok det som kan omtales som en tusenkunstner. Da med særlig fokus på kunst og musikk. I tillegg mener han altså at det er en kunst å stelle pent med skjegget sitt. En mote man må si har vært høyst inne i varmen de seneste årene. Også i Norge. For dersom du lar øynene dine gli over den 53 år gamle mannen kan du brått tro at du ser på definisjonen av begrepet «hipster». En betegnelse som særlig blir brukt på unge mennesker med massiv skjeggvekst og retroklær.

Kjøll forklarer som sant er, dette har vært stilen hans i en mannsalder. Den er nemlig inspirert fra hjemtraktene hans i Romsdal. Fiskerøya Gossen i Aukra kommune, som Øystein innrømmer at han lengter tilbake til.

– Jeg tror noe av grunnen til at jeg trives så godt med denne stilen har med røttene mine hjemmefra på Gossen å gjøre. Jeg var mye sammen med eldre folk, og trivdes med å gå sammen med de gamle fiskerne blant naustene på kaia. Villskapen i meg og at jeg ikke er så «A4» som person, stammer nok fra Romsdalskysten, sier Øystein bestemt.

– Det er nok mange som sier at jeg er en del av hipsterstilen, og jeg ligger nok nært den. Men når du tenker på at jeg hadde stort skjegg allerede i 1994, så har jeg kanskje vært en liten trendsetter for de med skjegg nå, ler han godt.

Foto: Joachim Constantin Høyer

Øystein forteller at det ikke var bare positivetet knyttet til ansiktshår og såkalte «buskemenn» tilbake på midten av nittitallet.

– Den gangen var jeg nesten alene om det. Det var nesten slik at folk flyttet seg for deg på bussen. Første gangen jeg grodde ordentlig langt skjegg så startet det som et veddemål med sønnen min Nicolai. Jeg skulle ikke barbere meg før jeg hadde fått ferdig et prosjekt på loftet. Det trakk veldig ut i tid, og skjegget fikk bli kjempelangt, forklarer Øystein Kjøll, som også har smittet øvrig familie med den skjeggete fascinasjonen. Også sønnen Andreas Kjøll, kjent over hele Norge gjennom bandet Comet Kid, har også hevet seg på den hårete bølgen. Bandet har forøvrig nylig holdt mange konserter i Romsdals-distriktet.

En hjemmets mann

Øystein er åpenbart en familiemann, og referer til barna sine ofte underveis i intervjuet. Eksempelvis forteller han en historie fra da datteren hans var to år, og han for en gangs skyld barberte seg helt. Da kjente hun ham ikke igjen lenger.

– Det likte hun ikke i det hele tatt. Jeg måtte vise fram posen med det barberte skjegget i, og forklare hva som hadde skjedd, flirer Kjøll godt i skjegget, sammen med kona som stemmer i.

Når Øystein snakker om øya Gossen bruker han dialektord som «heime» og «heimtraktene». Han innrømmer at han og resten av familien er glade i Romsdalsregionen, og reiser dit så ofte det lar seg gjøre. Men å flytte «heim er ikke videre aktuelt for øyeblikket.  Familien har bygd seg et godt liv i Østfold.

– Vi er glade i Romsdals-kysten. Det er mange som har spurt meg om hvorfor jeg ikke flytter hjem. Men det hadde tatt bort litt av spenningen og opplevelsen med å komme tilbake.  Der blir ekstra stas å hilse på kjentfolk fra gammelt av på denne måten, men lengselen er der definitivt, sier Kjøll, som fremdeles eier et hus i Aukra kommune.

Øystein Kjøll får tildelt tredjeplassen i kåringen «Norges beste skjegg». Foto: Pål Hornburg

Hjemlengselen er absolutt der, og når Kjøll møter et menneske med noe som kan minne om en romsdalsdialekt, er han raskt frempå for å slå av en prat. Kjøll har ikke bodd fast i romsdalen siden 80-tallet, men forteller at familien har lekt med tanken om en retur flere ganger.

– Det er en fantastisk plass jeg kommer fra. Gossen, du er øya vår! Der koser jeg meg når jeg kommer meg hjem. Når jeg kommer inn med ferga og trør inn på Gossen, så kjenner jeg røttene mine, sier gossingen med lengsel i stemmen.

Egentlig var det ganske tilfeldig at familien Kjøll havnet i Rakkestad og Østfold. De flyttet hit samtidig som at Gardermoen lufthavn åpnet, fordi deres gamle hus ble berørt av utbyggingen.

– Da drev vi allerede med kunst og sånne ting. Også trengte vi mer plass til prosjektene våre, sier Kari, som raskt bestemte seg for at gamle Førrisdahl skole var perfekt for familien.

– Vi gikk hver for oss på visningen, og hver gang vi møttes, var ansiktet hennes et stort smil, mimrer Øystein.

– Vi kjente ikke noen da vi flyttet hit, men har fått mange nære venner. Vi ble godt tatt i mot, mimrer paret.

– Et hårete mål

På samme måten som at Øystein ikke har planer om å flytte noe sted med det første, skal også skjegget få feste seg godt på haken hans. Han er klar på at det som i dag omtales som hipsterstil er moten han ønsker å følge. Samtidig vil han gjerne stille opp i det skjeggete mesterskapet igjen.

– En tredjeplass forplikter. Målet er at Norges fineste skjegg skal tilhøre meg. Det er et hårete mål, men det skal vi nå, sier Øystein selvsikkert.