15 elever fra grunnkurs bygg- og anleggsteknikk har nå sin faste arbeidsplass på Skaret Skisenter to dager i uka. De er godt i gang med å legge helt nytt skråtak på de såkalte MOI-brakkene, som egentlig skulle være en midlertidig løsning, men som nå ser ut til å bli permanent.

Den rutinerte byggmesteren Jostein Tøvåg (60) fra Averøy er hærfører for byggegjengen fra Fræna videregående skole. Han har vært faglærer på skolen i fem år, en jobb han åpenbart brenner sterkt  for. For Tøvåg er det som musikk i ørene å få de unge snekkerne ut i felten for å gjøre samfunnsnyttig arbeid.

Betyr mye

– Det betyr svært mye. Og det gir meget god lærdom og erfaring. Jeg ivrer for at ungdommen skal komme seg ut og være i aktivitet der de er en del av et større fellesskap. Vi ønsker å bidra til samfunnsnyttige prosjekt, og vi har allerede ei lang liste over jobber vi har utført. Både i Fræna, Eide og Averøy har vi hatt mange spennende oppdrag. Vi ønsker å bygge samfunnsnyttig, fastslår Jostein Tøvåg.

Han forteller at elever fra bygg- og anleggsteknikk også tidligere har utført snekkerarbeid for Skaret Skisenter. Det var Tøvåg sjøl som foreslo en skikkelig takdugnad på det flate brakketaket som huser MOI sitt hovedkvarter, samt utsalg og verksted for Skaret Skiservice ANS.

Bygger relasjoner Faglærer Jostein Tøvåg (f.v.), Thomas Sandhaug fra MOI og June Vestavik fra MOI og Skaret Skiservice. Foto: Eirik Heen

Noe som varer

– Jeg har gått mye på ski på Skaret tidligere, og vet hvor mye dette anlegget betyr for svært mange. Det kom meg for øret at de vurderte å legge ny papp på det flate taket, og da tenkte jeg at det er bedre å gjøre det skikkelig. Saltak med stålplater. Det er noe som varer. Og snøen sklir lett av. Samtidig ville dette være en flott utfordring for elevene mine.

Mønkanne

Dermed var opplegget «spikret». Oppdragsgiver betaler alt av materialer og utstyr, Fræna videregående skole «sponser» arbeidskraften slik at elevene får lære seg å bygge tak. Og så kommer det helt sikkert til å bli «mønkanne» med pizza og brus når brakketaket er ferdig bygd om cirka tre uker.

– Vi blir vel ferdig omtrent med at skisesongen starter. Vi skal være i mål etter til sammen ti arbeidsdager. Vi er mange i aksjon, og elevene står virkelig på, sier faglærer Tøvåg.

Leder i Molde og Omegn IF, Thomas Sandhaug, liker det han ser. Han sammenligner nå MOI med Rosenborg.

– Begge har vi «brakka» som hovedkvarter, ler Sandhaug.

– Det er klart dette er vinn-vinn. Vi er veldig takknemlige for jobben elevene gjør. Og for initiativet som skolen her tar. Nå får vi skikkelig tak og bedre hus. De gjør et skikkelig godt stykke arbeid. Midt i blinken for MOI, fastslår Thomas Sandhaug.

Jostein Tøvåg fletter inn i samtalen at det er ubegripelig at  bygg- og anlegg ved Fræna vgs. er foreslått nedlagt i en fersk rapport om videregående skoler i Møre og Romsdal.

– I år hadde vi 20 søkere på 14 plasser. Hvorfor vil de legge ned noe som funker? Hvorfor ikke heller legge ned noe som ikke funker? Snart skal vi ha 30 ungdomsskoleelever på hospitering. Vi trenger flere norske arbeidere i bygg og anlegg. Vi trenger utdanningstilbud med nærhet til der ungdommen bor, ikke sentralisering. Bygg- og anleggsteknikk på Fræna videregående har i høyeste grad livets rett, fastslår Jostein Tøvåg, som også opplyser at de har fullt av oppdrag utover vinteren og våren.

– Men vi tar alltid imot gode forslag til samfunnsnyttig innsats!