Hvert år arrangeres Operasjon Dagsverk, Norges største solidaritetsaksjon, av, med og for ungdom. Skolekomiteen ved Molde videregående skole og Romsdal videregående skole er godt i gang med siste innspurt av Internasjonal uke.

– Denne uka har vært en informasjonskampanje i forkant av OD-dagen, som i år er torsdag 3. november. Vi i skolekomiteen informerer de andre elevene om årets prosjektland, og hva pengene skal gå til. Formålet er at elevene skal kunne ta et sjølstendig valg om de ønsker å jobbe eller ikke, på bakgrunn av det de har fått vite, sier Fredrik Haugen, OD-leder ved Molde vgs.

– Sammen kan vi hjelpe

Prosjektet i år heter «Snu fortida!», og skal gi kolombiansk ungdom opplæring i rettigheter, demokrati, ledelse og politisk påvirkning. Landet er preget av en femti år lang borgerkrig, og OD mener ungdom vil kunne skape en annen framtid hvis våpnene blir erstattet med bøker.

– Det skal sies at regjeringa og den største geriljagruppa FARC har statuert samtaler om fred. Samtidig er det viktig å vite at fred skjer ikke over natta. Det at landet allerede er i gang med fredssamtaler, resulterer bare i at hjelpen vi gir vil gi større utslag. De har allerede tatt det første steget, og sammen kan vi hjelpe de videre på veg, sier Fredrik.

Laget rollespill

Vilde Flo Humlung og Vilde Brevik Aarønes i skolekomiteen ved Molde Vgs sier at de informert elevene på ulike måter.

– Vi har blant annet hatt en visualiseringsleik, slik at elevene kan sette seg inn i situasjonen til kolombianske ungdommer. Her fikk de hver sin konvolutt med en identitet, hvor de kunne se om de var privilegert eller diskriminert i samfunnet. De ble deretter behandlet etter hvilken status de hadde. Ideen til et slikt rollespill fant vi på ODs materiell, og så jobbet ut fra dette, sier Vilde H.

– Engasjementet har variert veldig. Noen har bare kastet konvolutten fra seg, mens andre har virkelig levd seg inn i skuespillet og blitt ordentlig provosert, sier Vilde A.

Dristig aksjon

De har også hatt en hakket mer vågal aksjon.

– Vi hang opp plakater hvor det var listet opp en rekke elever som liksom var innkalt til militærtjeneste. Disse måtte gå inn på militartjeneste.no, hvor det sto hva som kom til å skje. De ble deretter henvist til en annen nettside, hvor det kort fortalt sto at de har rett til å nekte, men i Colombia er de ikke klar over dette, sier Fredrik.

– Hensikten med en slik aksjon er at elevene virkelig skal få kjenne på kroppen hvordan hverdagen kunne ha vært dersom de hadde bodd i Colombia. Det hele er selvfølgelig satt litt på spissen, men forståelsen for situasjonen øker. Noen ble sjokkert og fikk seg en vekker, mens andre ble direkte sint for at vi tullet med noe så seriøst, fortsetter han.

På Romsdal Vgs valgte de å droppe denne plakataksjonen.

– Rett og slett fordi vi var usikre på hvordan enkelte av elevene kom til å reagere, sier OD-leder Selina Sæthermyr.

– En sak som engasjerer

Alle de fem elevene har klare tanker om hvorfor de ville være en del av skolekomiteen.

– Kolombianske ungdommer fortjener å gå på skole på samme måte som oss, uten å måtte leve i frykt for å bli tvangsrekruttert til militærtjeneste, sier Vilde A.

– Dette er en sak som engasjerer, siden det handler om folk på vår egen alder. Det er lett å tenke at det kunne ha vært meg, hvis det var jeg som ble født i Colombia, legger Vilde H. til.

Fredrik blir veldig engasjert av måten man hjelper på.

– Dette er ikke en form for hjelp som kun varer en liten periode. Vi gir ungdommer mulighet til utdanning, slik at de kan forme sin egen framtid og bedre på en varig måte. Hjelpen minner meg litt om dette ordtaket: Gi en mann en fisk, og han har mat for en dag. Lær en mann å fiske, og han har mat for resten av livet, sier han. Oliver Hoem ved Romsdal Vgs legger til:

– Jeg liker også at det er fokus på at vi sjøl skal lære hva dette handler om, og virkelig sette oss inn i situasjonen,

– Det gjør at vi blir mer bevisst på hvor bra vi har det her heime, og at ønsker for å hjelpe blir større, fortsetter Selina.

Trenger flere jobber

De innsamla midlene vil støtte prosjekt i Colombia drevet av Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

– Nesten alle midlene går direkte til prosjektet, da det er maks 18 prosent som blir brukt på annet enn prosjektet, sier Fredrik.

For at OD-dagen skal være mulig å gjennomføre, behøver elevene arbeidsgivere.

– Vi håper derfor at bedrifter og privatpersoner tar kontakt dersom de trenger noen til å jobbe for seg. Jobben kan være alt fra å servere på en kafé, til å rydde i en garasje. Det er ikke alltid like lett å finne en jobb sjøl, da det er mange elever om beinet, så vi trenger all hjelp vi kan få, sier Oliver.

Dagsverksprisen er 300 kroner for ungdomselever, og 400 kroner for videregåendeelever. Kontaktperson for Molde Vgs er Fredrik, og kontaktperson for Romsdal Vgs er Anne Berit Svenkerud Halle.

– Vi krysser fingrene for at alle elevene som ønsker å jobbe finner seg en jobb, og at så mange som mulig bidrar til årets aksjon, sier Selina.