Det er en spesiell jakthistorie Magnhild Vik sitter på, som hun nå deler med Romsdals Budstikkes lesere. Det var i begynnelsen av september at Farmen-vinneren, bonden og Sp-politikeren fra Innfjorden var på veg hjem etter et møte i Trondheim. På Lesja opplevde hun alle bilisters skrekk.

– Det var i 80-sona. Og jeg kjørte omtrent akkurat 80. Det var tidlig kveld og skumring, elgen gikk i ett med omgivelsene. Jeg hadde uansett aldri hatt mulighet til å unngå kollisjonen, for elgkalven kom bare rett ut i vegbanen fra intet. Jeg kastet meg på bremsene og slengte bilen mot midten av vegen i refleks, sier Magnhild.

Kraftig smell

–  Jeg tenker nå i ettertid på hva som kunne ha skjedd om det kom en lastebil imot. Heldigvis var det ingen annen trafikk. Jeg husker en forferdelig lyd. En kraftig smell. Så så jeg panseret krølle seg opp mot frontvinduet, sier Magnhild Vik (44).

Heldigvis kjører hun aldri en meter uten bilbelte. Men hun er litt forundret over at airbagene ikke løste seg ut.

Avlivet

– Det neste spørsmålet var: Hvem ringer jeg? Hva gjør jeg? Elgkalven lå i grøfta og lagde noen lyder som skar i marg og bein. Du vet jo hvor dyrekjær jeg er. En kvinnelig bilist stoppet opp. Hun var fra Lesja og visste hvem hun skulle kontakte. Et kvarter etterpå kom det et par karer fra viltnemnda og avlivet elgkalven på stedet. De tok seg av skrotten og skar ut det de måtte. Vi fant ut av bilen min var såpass kjørbar at jeg kunne fortsette til Åndalsnes. Det gikk to måneder før jeg fikk tilbake bilen. Det var mye å rette opp i, sier Magnhild.

Jakob Grothe i Lesja viltnemnd la i etterkant ut et bilde der han skrev at «vikusoppdraget er løst». Såpass glimt i øyet må man jo ha. Han forteller at det er et stort antall viltkjørsler i Lesja i høst, mest elg og rådyr. Det har alltid gått bra med fører, men ikke med dyrene.

Fikk kjøpe

– Vi vil bli kvitt kjøttet så fort som mulig dersom elgen er såpass intakt. Det var den i tilfellet da Magnhild Vik kjørte på elgen. Vi har et system med ei liste  som folk skriver seg på for å få kjøpt kjøtt fra viltpåkjørsler. I dette tilfellet var det veldig tidlig på høsten, og lista var ikke oppdatert. Magnhild ville gjerne komme oppover neste dag, og da fikk hun kjøpe kjøttet, sier Jakob Grothe til Romsdals Budstikke.

Godt kjøtt

Magnhild Vik kjørte tilbake til Lesja i leiebil dagen etter, og har nå rikelig med elgkjøtt i fryseren. Til 40 kroner kiloen.

– Fantastisk godt elgkjøtt. Med en veldig spesiell forhistorie. Jeg jakter ikke sjøl, men jeg har ambisjoner om å begynne med jakt neste høst. Først må jeg ta jegerprøven. Så må jeg finne noen som vil ha med en lærling som meg på laget. Neste gang jeg feller en elg vil jeg at det skal være på den normale måten. Det jeg opplevde på Lesja var rett og slett en skremmende opplevelse. Men dessverre var påkjørselen helt uunngåelig, fastslår 44-åringen fra Innfjorden.

Slik så bilen til Magnhild Vik ut etter å ha kollidert med en elgkalv på Lesja. Foto: Privat
Magnhild Vik fikk nylig tilbake bilen sin fra karosseriverkstedet. Foto: Eirik Heen